Snow Goose Facts: Észak-Amerika állatai

Fizikai leírás

A Snow Goose az Észak-Amerikában széles körben elterjedt Anatidae család, amely magában foglal más libákat, valamint kacsákat és hattyúkat. A Snow Goose fehér tolláról ismert, bár gyakori tévhit, hogy minden Snow Geese ilyen jeges kinézetű fehér kabátot díszít. Éppen ellenkezőleg, ez csak a "fehér morphok", akik ezeket a szilárd fehér tollakat termelik, mivel a "kék-morphok" sötét, foltos, barna kabátot termelnek. A hóhajtó méretétől és érettségétől függően a szárnyszélessége elérheti a 4, 5 láb hosszúságot, bár apró testük általában csak 2 és 3 méter magas, amikor áll. A hím libák 5 és 6, 5 font között mozognak, a nőstények valamivel kisebbek a 3, 5–5 font között.

Diéta

Hó liba a növényevő, mint sok más vándorló madárfaj. A bogyók, a füvek és a levelek a Snow Goose étrendjének kedvencei közé tartoznak, bár amikor a libák délre utaznak, az étrendjük megváltozhat, hogy jobban megfeleljen az új környezetüknek. A nőstény lúd legfeljebb 18 órán keresztül táplálkozik az étkezésre, amikor a tenyészterületükre érkezik. Ez addig tart, amíg el nem helyezik és keltik a tojásaikat, ekkor naponta csak egy órát vagy két etetést töltenek. Egy hógazda óránként 6-15 ürülést hozhat létre, mivel emésztőrendszerük legfeljebb két órán belül megemésztette az ételüket.

Élőhely és tartomány

Epikus éves utazásuk délre ad a Snow Geese-nek az új világ egyik legnagyobb madárvölgyének egyik legnagyobb tartományát. A téli hónapokban délre repülnek, mivel nem tudják megállni a hideg téli hónapokat Kanadában. Tél után a Snow Geese ismét északra repül, ahol a tojásukat az északi-sarkvidéki tundrára helyezi. Kiterjedt evésük következtében a Snow Geese sok kárt okozhat a takarmányozott területeken. Erre válaszul 1916 előtt a madarak szinte kipusztultak. Ekkor elfogadták a törvényeket, amelyek korlátozzák a Hó liba vadászatát. Az 1970-es években a madarak vadászata ismét megengedett, bár számuk folyamatosan szabályozott. Ma nincs fenyegetés a Snow Geese számára, mivel a számuk tovább növekszik, és a vadászat is ismét megengedett.

Viselkedés

Hó liba a szociális madár, és az állományokhoz tartoznak. Ezek az állományok különösen nagyok a téli hónapokban és a migráció során. Ahhoz, hogy megtalálják az ételüket, a Hófúvás a sekély vízben (bizonyos füvek megtalálásához) vagy szárazföldön táplálkozik. Kiváló flierek, úszók és sétálók egyaránt. A sokoldalú lények, a Snow Geese repülés közben repülnek, úszhatnak, miközben alszanak, és sétálnak, ahogy táplálják, hogy megtalálják az ételt.

Reprodukció

Hasonlóan Pingeuns császárhoz, a Snow Goose mindössze 1 vagy 2 madárral fog együtt élni egész életében. Egyidejűleg 2 és 4 éves kor között egymáshoz kapcsolódnak. Minden nőstény lúd filozófiai, vagyis csak saját saját fészkelőhelyére tér vissza, hogy szüljön. A női hó liba együttesen fészkel a kolóniákban, amelyek általában magasabbak, mint a tenger szintje. Egy egyedülálló nő akár 5 tojást is elhelyezhet, és a keltetés kezdete 20 és 25 nap között van. Miután egy csecsemőhócsát kikeltek, csak néhány órát vesz igénybe, amíg a baba elhagyja a fészket és elkezdi utazni az anyjával. A hó liba a fiatal életük első hónapjában gyalog marad, és körülbelül 50 napos korukban repülnek. Egy fiatal havas liba körülbelül 3 évig marad a családjával, amíg készen áll a saját reprodukciós ciklusának megkezdésére.

Ajánlott

Legnagyobb nemzeti parkok, tartalékok és védett területek a Földön
2019
A világ legnagyobb országosztályai
2019
Ki volt a 10. elnök?
2019