Red Fox: Észak-Amerika állatai

Fizikai leírás

A vörös róka, akinek tudományos neve Vulpes vulpes, egy kis, kutyaszerű emlős, és a Carnivora Rend legnépesebb tagja. Míg a Red Fox a fuzzy farka legismertebb, amely a test teljes hosszának egyharmadát teszi ki, éles, hegyes arccal és fülével, egy mozgékony és enyhén felépített testével, valamint egy ragyogó, hosszú szőrzetével. Míg a hátán, oldalán és a fején lévő szőrzet narancssárga-piros, a nyakában és a mellkasán is fehér szőr van. A Vulpes „igazi róka” nemzetségének legnagyobb faja. Míg a hím rókák általában nagyobbak, mint a nőstények, az átlagos vörös róka általában 6, 5-24 kg (3–11 kilogramm), és átlagos testhossza 2, 5 és 3, 5 láb (90 és 112 centiméter) között van.

Diéta

A vörös róka mindenevő, amely a helyi környezet és a szezon függvényében változik. Bár a vörös róka főként kis emlősökre, köztük vödrökre, egerekre, mókusokra, kedvencekre, rágcsálókra, nyulakra és madarakra ragadozik, ételeket és gyümölcsöket is fogyasztanak. Ha azonban az emberi populációk közelében élnek, ők is étkezhetnek a szemetet és a kedvtelésből tartott táplálékot. A vörös róka nagyon jó vadász, és nagyon óvatosak az élelmiszerellátásuk tekintetében. Mint ilyen, előre terveznek, és még akkor is vadászni fognak, ha tele vannak. Általában extra táplálékot tárolnak levelek, hó vagy szennyeződés alatt, és a tárolóhelyeket a vizelettel jelölik.

Élőhely és tartomány

Míg a Vörös róka világszerte él, az Észak-Amerika egyik legelterjedtebb emlősje. Sokféle élőhelyen élhetnek, beleértve az erdőket, a gyepeket, a hegyeket és a sivatagokat. Ezek jól alkalmazkodnak az emberi lakott környezetekhez, például a gazdaságokhoz, a külvárosi területekhez és a nagy városi közösségekhez is. Általában az erdős területek, a préri és a mezőgazdasági területek élén élnek, és tipikusan csak a tenyésztésre képes denseket építenek. A sűrűségük általában 4-8 négyzetméter, és homokba és talajba ásott. Az alkalmazkodóképességük és rugalmasságuk miatt az északi félteke nagy részén, Ausztráliában pedig bevezető fajként élnek.

Viselkedés

A vörös rókák állandó területeket hozhatnak létre bizonyos területeken belül, vagy olyan utazók, amelyek nem rendelkeznek állandó tartózkodási helyükkel. Sok más állathoz hasonlóan a vizeletet is használják saját területük megjelölésére, a gyorsítótárhelyek megtalálására és az ételek jelölésére. De a vizelet nemcsak ellenséget jelent, mivel a rókák azt is használják, hogy jelezzék és üdvözöljék egymást. Éjszakai állatokként általában éjszaka vadásznak. Bár jellemzően egyedül takarmányozásra kerülnek, néha erőforrás-gazdag területeken aggregálódnak. Kivételes látás-, szag- és hallási képességeik a kiváló vadászok. A vörös rókák barátságos állatok, és megosztják a területüket családtagjaikkal. A bébi rókák általában elhagyják a családjukat, amikor elérik a felnőttkorot, amikor a saját területüket próbálják létrehozni.

Reprodukció

A vörös róka egyik szórakoztató ténye, hogy általában monogám, mint az emberek. Azonban a legtöbb embertől eltérően, évente egyszer gyakrabban szaporodnak. Mindegyik róka róka a talajon a szekréció és a hormonális illatokkal terhelt vizelettel jelöli meg a területét, a potenciális társat vonzva. A párosítás után a párosított pár jótékonysági tevékenységet folytat, és a bűnbánat a tenyésztés végéhez vezet. A vörös rókák általában télen, december vége és március közepe között fajták. A tenyésztés után a házaspár egy biztonságos és hangzást keres, amely gyakran egy elhagyatott faszószál vagy egy másik állat. A nőstény róka egy kicsit kevesebb, mint két hónapos párzást követően születik egy alomba, amely 2-12 kölyköt jelenthet, míg az átlagos szám öt. Születéskor a vörös róka vak, süket és fogatlan, és valójában barna vagy szürke. Csillogó vörös partjuk általában az első hónap végéig vesz át. A vörös róka hat-hét hónapos korig eléri a felnőtt test arányát.

Ajánlott

Mi az a Blood Moon?
2019
Mi az a gyökér?
2019
Legmagasabb hegyek Indiában
2019