Hol élnek a chinchillák a vadon?

A chinchillák apró rágcsálószerű állatok, amelyek a dél-amerikai Andok-hegységben őshonosak. Az állatok a Chinchillidae családba tartoznak, és a viszkachákhoz szorosan kapcsolódóak. Az összes szárazföldi emlős közül a chinchilláknak a sűrűbb szőrme van. A chinchilla név az Andok törzséből származik, a Chincha néven ismert emberekből, akik a sűrű szőrzetet viselték.

A chinchillák története

A történelem nem volt kedves ezeknek a szegényeknek, közel védekező teremtményeknek. A rekordok azt mutatják, hogy meleg ultra-puha szőrük miatt mindig az emberek között kereslet volt. A 19. század vége felé az állatok szinte kihaltak a túlzott vadászat miatt. A saját családjukban és Bolíviában az állatok már kihaltak. Argentínában a kutatók nem találtak egyetlen példányt annak ellenére, hogy az állat is az őshonos. Chilében, ahol ők is őshonosak voltak, hiba történt, amikor az emberek azt hitték, hogy 1953-ban kihaltak, csak azért, hogy a 2000-es évek elején megtalálják az Antofagasta régióban túlélő fajokat.

A chinchillák jellemzői

A korábban megjelölt vastag és ultra-puha szőrszálak mellett a chinchilláknak olyan kabátjai voltak, amelyek kezdetben kék-szürke színűek voltak. A legutóbbi tenyésztési technikák a chinchillák megjelenését mutatják fekete, bézs, fehér, szürke vagy változó kombinációban. A testek kicsiek és kerekek, hatalmas fülekkel, amelyek hasonlítanak az egéré. A farok hosszú, míg a lábuk rövid. Átlagosan 10 hüvelyk hosszúságúak, a farok legfeljebb 6 hüvelyk hosszúságú. A nőstények nagyobbak, mint a férfiak, az átlagos felnőttek 1 és 1, 5 font közötti tömegűek, és átlagos élettartama 10-15 év a vadon. Fogságban az élettartam akár 20 év is lehet.

A chinchillák viselkedése

Az állatok olyan kis csoportokban élnek, mint az állományok. A hallottnak 14 és 100 tag között lehetnek, és kövekben vagy repedésekben él. Ez a szám ideális társadalmi kölcsönhatásokhoz, valamint a ragadozók elleni védelemhez. Védelemre az állatok támaszkodnak a fogukra, támadáskor kiszabadítják a prémeket, és ragadozókra permeteznek vizeletet. A tenyésztés évente kétszer történik, 111 napos terhességi idővel.

Chinchillák étrendje

A chinchillák többnyire vegetáriánusok. Az állatokat megfigyelték a vadon élő kis rovarok, magvak, gyümölcsök és növényi levelek. A saját ürülék étele az állatok számára is általános gyakorlat, hogy elengedhessenek néhány fontos tápanyagot. Háziállatokként a kedvtelésből tartott élelmiszerekben számos élelmiszer található, amelyek az összes szükséges tápanyagot tartalmazzák. A kisállat-chinchillák egészséges jólétéhez ajánlott a víz, a kiegészítők és a széna.

A chinchillák megőrzése

A chinchillák, a Chinchilla lanigera és a chinchilla chinchilla mindkét túlélő faja az IUCN veszélyeztetett fajok vörös listáján veszélyeztetettnek minősül. 2006-ban a hosszú farkú alfajokat „veszélyeztetettnek” nevezték, a rövidfarkúak pedig „kritikusan veszélyeztetettnek” nevezték. Mindkét fajt 2008-ban „kritikusan veszélyeztetettnek” minősítették, mielőtt állapotuk 2016-ban visszaállt „veszélyeztetettnek”. helyreállítási erőfeszítések miatt.

Ajánlott

Mi a társadalmi darwinizmus?
2019
A világ legszebb kertjei
2019
Milyen típusú kormány van Curacao-val?
2019