Coyote Tények: Észak-Amerika állatai

Fizikai leírás

A Coyote tudományosan ismert binomiális nevével, Canis latrans-val, és ugyanabba a családba tartozik, mint a házi kutyák, rókák és farkasok. Körülbelül húsz alfaj tartozik a közös coyote-fajok közé, beleértve az Alföldeket, a mexikói, a Salvador-hegység és a Coyote-hegyeket. Ezek az alfajok mindegyike kisebb különbségeket mutat a kabátmintákban és a méretben, amelyek megkülönböztetik őket egymástól. A coyoták sok alfajának jelenléte miatt nehéz megállapítani, hogy a fajok általános jellemzői a fizikai jellemzők. Van azonban több közös vonás. Ezek közé tartoznak a coyoták méretei, az orr és a farok hossza 0, 9–1, 35 méter, felnőtt coyoták esetében. A férfiak általában valamivel hosszabbak, mint az azonos korú nők. A hím coyoták súlya 8-20 kg, míg a nőknél 7-18 kg. A Coyotes szőrme színe az életkor, alfaj és a coyote fizikai helyétől függ. A leggyakrabban látható alapszínek piros vagy barna. A szétszórt fekete, fehér vagy szürke csíkok, valamint a szabálytalan mintákkal ellátott tapaszok további jelölései még sok további változatot biztosítanak. A coyote vékony fejű, hegyes orrú és kiemelkedő fülekkel rendelkezik. Egy érett felnőtt coyote farka általában 40 és 46 cm között van. Egy másik megkülönböztető vonás, hogy a farok általában lefelé néz, mint a coyote mozog.

Diéta

A coyote kölykök életük első két hónapjában támaszkodnak anyjuk tejére. Az elválasztás után a termesztett coyotes tisztán húsevő. Fő áldozataik közé tartoznak a kis állatok, mint például a mókusok és a vaddisznók. Elölről támadják a zsákmányukat, és nyakukat harapják, hogy kiszabadítsák a kisebb állatokat. Mások a zsákmánylistaik közé tartoznak a porcupinok és a kis rágcsálók, mint az egerek. Ezeknek az állatoknak a kis mérete miatt a coyoták általában egyedül vadásznak. Ők is támadják az állatokat, és a juhok a céllistájuk tetején találhatók, és a már elhullott hasított testekért csaknem bármit is találnak, amiről talán találkoznak.

Élőhely és tartomány

A coyote lakását den. Ott élhetnek egyedül, ideiglenes csomagokban vagy nukleáris családegységekben. A coyote Észak-Amerikában őshonos. A veszélyeztetettség szempontjából „legkevésbé aggasztónak” tekintik őket, mivel széles körű elterjedtségük és nagy népességük van ebben a régióban. Bár az európai gyarmatosítás és település előtt a coyoták koncentrálódtak az amerikai délnyugati részre, Kanada és az Egyesült Államok alföldi területei, valamint az észak-mexikói, a 19. és a 20. század elején szinte a kontinens egészére kiterjedtek. Ennek nagy része annak köszönhető, hogy a túlterhelés miatt kevesebb, több képességű ragadozó, például farkas állt elő, és a korábbi doménjeikre beavatkoztak.

Viselkedés

A kutyacsalád legtöbb tagjával ellentétben a coyoták a túlélésre nem támaszkodnak a csomagokra vagy a családi egységekre. Jelentősen kevésbé agresszívak, ami nyilvánvalóvá válik a kisebb zsákmány kiválasztásában és a lehető legnagyobb mértékben hajlamosítani. Mindazonáltal agresszívak, amikor a területi dominancia elleni küzdelemben van, bár általában nem a jogokkal való párosításhoz. A Coyotes kommunikál különböző ugató hangokkal, valamint fizikai jelekkel. Hormonokat és illatokat (feromonokat) is használnak ilyen célokra, különösen a párosodási szezonban.

Reprodukció

A coyoták kizárólag monogámosak, és rendszerint nukleáris családcsomagokban élnek. A párzási időszak általában tél közepén történik. A nőstények, amikor „melegek”, felszabadítják az illatokat, amelyek több férfit vonzanak. A legtöbb más vadon élő állattal ellentétben nincs harc a jóváhagyásért. Miután a nő választotta, a többi férfi visszavonul, így a párnak két-három hónapos kötési időszakot kell tartania, ami hasonlítható az emberek udvarlásához. Az ilyen minták nem gyakori az állatvilágban. A párosodás után a terhesség általában 63 napos időszakot vesz igénybe, és a kölykök a denevérbe kerülnek. Körülbelül három-négy hónapig tart, hogy a kölykök készen álljanak a denevér elhagyására és függetlenné váljanak.

Interakciók más fajokkal

A coyoták állandó versenyben vannak a szürke farkasok és a vörös rókák között, amelyek hasonló eloszlást és étrendet tartalmaznak. Általában támadják a rókákat, de visszavonulnak a farkasokból. A Cougars és a bobcats is természetes ellenségeik. A közös hiedelmek ellenére a coyoták, nem farkasok vagy hegyi oroszlánok, több állatállományt ölnek meg az Egyesült Államokban, mint bármely más ragadozó. A coyotáknak sikerült túlélniük, annak ellenére, hogy Észak-Amerikában az egyre növekvő népességű populációk ellenére. Ez részben a coyote vadászat szabályozásának tulajdonítható. A múltban a nyugati telepesek alkalmanként vadászkodtak a húsukért, bár gyakrabban csinálták a prémes kereskedelem jövedelmező bevételeit. Bár ritka, emberekkel szembeni coyote-támadásokat dokumentáltak, bár gyakran nem ér véget súlyos halálesetben. Bizonyíték van arra, hogy a gyarmatosítás előtti amerikai kultúrák háziasított coyoták lehetnek, bár a gyakorlat ma ritka.

Ajánlott

Mit jelentenek a francia zászló színei?
2019
Mi a forrás a Volga folyó?
2019
Hol található a kelet-szibériai tenger?
2019