California Condor tények: Észak-Amerika állatai

Fizikai leírás

A kaliforniai kórus New World vulture-nak minősül, és 8-10 méter széles szárnyszélességgel a legnagyobb észak-amerikai szárazföldi madár. A felnőtt kaliforniai kondor tollazata teljesen fekete, kivéve az egyes szárnyak alján található fehér csíkot. A fiatalkori madarak ugyanakkor sötétebb barna színűek. A többi keselyű fajhoz hasonlóan a kaliforniai kondor feje csupasz tollak, és egy lenyűgöző, akasztott csőr által veszélyesvé tette. Lábai általában szürkés színűek, és a többi keselyűtől eltérően a talonok viszonylag tompaak, ezért jobban megfelelnek a gyaloglásnak, mint a vadászatnak.

Diéta

A kaliforniai kondor táplálkozásának botránya a „carrion”, a már elhullott állatok pusztító húsa. Előnyös ételei nagy, szárazföldi emlősökből, például kecskékből, szarvasmarhákból, sertésekből, lovakból és még vadon termő pumákból és medvékből származnak. Ez azt jelenti, hogy időnként kisebb emlősök, például nyulak, rókák és coyoták hasított testén táplálkoznak. Továbbá, ha a helyük lehetővé teszi, még a tengeri kondíciós menüben is jelen lehetnek olyan tengeri emlősök, mint a bálnák és a tengeri oroszlánok. Mert nincsenek szaglásuk, Kaliforniában a kórusok megtalálják az ételüket, azáltal, hogy más éghajlatokkal, például sasokkal és más vadászfajokkal találkoznak.

Élőhely és tartomány

A múltban a kaliforniai kondorok az amerikai délnyugati és az Egyesült Államok nyugati partja mentén éltek. Ma azonban kritikusan veszélyeztetettnek tartják őket, és a sorozatot számos kis zsebre csökkentették Kaliforniában, Arizonában és Utahban. Ezekben a régiókban a szondák megtalálhatók a sziklás shrublandokban és a tűlevelű erdőkben. A fészkeik általában éppen a fák tetején, vagy a nagy sziklák arcán épülnek fel. Jelenleg két szentély van elhelyezve a kaliforniai kondor helyreállítására. Ezek a Sisquoc Condor Sanctuary a San Rafael Wildernessben, és a Sespe Condor szentély a Los Padres Nemzeti Erdőben, a Santa Barbara és Ventura kaliforniai megyékben.

Viselkedés

Kaliforniában a kórusok időt töltenek az élelmiszer keresésekor. Repülés közben ismerték, hogy óránként közel 60 mérföldet érnek el, és több mint 15.000 lábnyi szédítő magasságot érnek el. A madaraknak komplex társadalmi szerkezete van, gyakran csoportokban működnek, ahol a testnyelv és a sziszegések és a szörnyek sokasága révén egy pecking rend és parancssor kerül kialakításra. Ez a szúrási sorrend leginkább akkor jelenik meg, amikor táplálkoznak, mivel a domináns madarak az inferiorsuk előtt eszik. Az embereken kívül a madaraknak nagyon kevés természetes veszélye van. Mindazonáltal ismerték, hogy harcoltak és megölnek arany sasokat a vitatott carrion forrás közelében.

Reprodukció

Kaliforniában a kondorok általában a szexuális érettséget hat éven át érik el. Ezen a ponton megkezdenek egy társt keresni. A haverok vonzása érdekében a férfi kondorok egy show-ra helyezik a fejüket, és a fejüket pirosra fordítják, és a tollakat felduzzasztják. Amint egy nőt ez a kijelző elveszett, egy pár párja lesz az életnek. A pár egy fát vagy szikla tetejét fészkelni fogja, ahol a nő egy második tojást fog tartani minden második évben, január és április között. 53-60 nappal később a tojás kikelt. A fiatal madár a szülőkkel együtt legfeljebb két évig fog kóborolni, mielőtt önállóan elindulna. Ekkor a szülők általában új fészket hoznak létre, és újabb fiatal madarat emelnek. Ez a madár élettartamának nagy részében folytatódhat, ami hihetetlen 60 évig tarthat.

Ajánlott

Milyen nyelveket beszélnek Thaiföldön?
2019
A legrégebbi akváriumok az Egyesült Államokban
2019
Hol van Katalónia?
2019