Tanzániában élő madarak

A Tanzánia keleti-afrikai nemzetéhez tartozó madárfajok széles skálája létezik. Tanzániában számos őshonos madárfaj él, amelyek közül sokan endemikusak az országban. Ez a cikk meg fogja vitatni az országon belüli natív madárfajokat és azok fizikai jellemzőit, élőhelyeit és étrendjét. Emellett megemlíti, hogy milyen a jelenlegi védelmi állapota, és milyen fenyegetéseket jelent a faj.

Banded Sunbird

A sávos napsugár, a tudományos név Anthreptes rubritorques, a Nectariniidae családban a napsütötte madárfaj egy faja, amely szorosan összefüggő napsugarakkal és pókemberekkel rendelkezik. A sávos napsugárnak sötét, szürke színű, sötét színű, színes színű szárnyakkal ellentétben egy sötét, szürke színű alsó oldala van. A faj férfinak piros színű mellszíne van, míg a nőstényeknek fejük van, amely inkább olíva-zöld színű. A fajta kicsi, a felnőttek hossza 3, 34 és 3, 54 hüvelyk között van. Ott az étrend gyümölcsökből, bogyókból és nektárból áll, bár kis rovarokat is eszik. A fajokat általában szubtrópusi és trópusi nedves alföldi erdőkben vagy erdei erdőkben találják. A faj Tanzánia országához tartozik, vagyis csak ott lehet megtalálni. A Banded Sunbirdot 1994 óta a Nemzetközi Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) Veszélyes listájává nyilvánította. A fajokat leginkább fenyegeti az élőhelyének romlása és teljes elvesztése, mivel a földterületet megtisztítják.

Udzungwa Forest Partridge

Az Udzungwa erdő partridge, tudományos neve Xenoperdix udzungwensis , a fajta madárfaj, amely a Phasianidae család részét képezi, amely nehéz, talaj élő madarak csoportja. A fajok többnyire vörösesbarna és szürke színű keveréke, némi fekete fröccsenéssel. Sárga színű lábakkal és lábujjakkal, narancssárga-vörös színű szemöldökkel és torokkal, valamint korall piros színű számlát tartalmaz. A faj kicsi, csak 29 centiméter hosszúságú. A faj leginkább hangyákat és bogarakat, valamint a növények magjait eszik. A faj Tanzánia országához tartozik, és csak az Udzungwa-hegység két részén, valamint a Rubeho-hegység Chugu-hegységében található. Az Udzungwa Forest Partridge-ot, amelyet csak 1991-ben fedeztek fel, 2004 óta az IUCN Vörös Listája veszélyeztette. A fajok fő veszélyei az élőhelyek elvesztése és romlása, mivel csak három helyen található. A fajnak nagy kockázata is van annak, hogy az emberek ételeket gyűjthetnek és ragadnak meg.

Uluguru Bushshrike

Az Uluguru Bushshrike, tudományos neve Malaconotus alius , egy faj a bokoros madár, amely része a Malaconotidae család madarak. Alsó részén a faj kanári-sárga, de a madár felső része olíva színű. Fekete színű fej és számla van, amely szintén akasztott. Ez a fajta nagy madár, a felnőttek átlaga 8, 66 és 9, 44 hüvelyk között (22-24 cm). A fajok étrendje nagy rovarok és pókok. Úgy véljük, hogy ez a faj Tanzániában endémiás, hiszen csak az Uluguru-hegységben találták meg, a legtöbb lakosság az Uluguru-i természetvédelmi területen él. Az Uluguru Bushshrike-t 2006 óta az IUCN Vörös Listája kritikusan veszélyezteti. A fajokat élőhelyének romlása és az Uluguru Természetvédelmi Területhez nem tartozó élőhelyének elvesztése fenyegeti. Az Uluguru Természetvédelmi Terület élőhelye még mindig fenyegeti a tűzifa és építőanyagok fák elvesztését, az invazív fajok és a tüzek terjedését a közeli gazdaságokban.

Sárga-galléros lovebird

A Yellow-collared Lovebird, tudományos neve Agapornis personatus, a Psittaculidae papagájok családjába tartozó lovebird faj. A sárga-galléros lovebird többnyire világos és sötétzöld színű, sárga mellkel, gallérral és nyakkal. A feje fekete, egyedülálló kontrasztot mutatva, hogy a szemei ​​köré fehér gyűrű és élénkvörös színű csőr. A faj egy kis madár, a felnőttek csak 14, 5 centiméter hosszúságúak. A fajtáplálék elsősorban a fákból és a füvekből származó magok eszik, és néha gyümölcsöt fogyasztanak. A fajokat általában egy alföldi szavanna vagy gyepterületen találják, bár néha belföldi fennsíkokban és akác- és baobabfákkal rendelkező erdőkben is megtalálhatók. A faj Tanzánia országában őshonos, de bevitték a szomszédos Kenya és Burundi országokba is. A Sárga-galléros Lovebirdet az IUCN Vörös Listája 2004 óta a legkevésbé aggodalomra okot adó fajként sorolja fel, és stabil lakossággal és nagyon nagy élőhelytartománygal rendelkezik. A faj jelenleg nem szembesül olyan nagy veszélyekkel, amelyek veszélyeztetnék a lakosságot, az élőhelyet vagy az élelmiszerforrást.

A Tanzániai őshonos madarak támogatása

Vannak olyan konkrét lépések, amelyeket azok, akik megpróbálnak segíteni ezeknek és más, Tanzániában élő őshonos madaraknak, segíthetnek. A pénzt adományozhat olyan szervezeteknek, amelyek célja a veszélyeztetett vadon élő állatok és élőhelyeik védelme és megőrzése. Még az adományozás nélküli pénz nélkül is tudnak oktatni magukat ezeken a madarakon, és megtudni, mit tehetnek még, hogy segítsenek, például tiszta energiával. Az emberek Tanzániában vagy nemzetközileg segíthetnek több nemzeti park és védett terület megteremtésében, és segíthetnek a már meglévő területek védelmének növelésében.

Tanzánia endemikus madáraiTudományos név
Udzungwa Forest Partridge

Xenoperdix udzungwensis
Rubeho Warbler

Scepomycter rubehoensis
Uluguru Bushshrike

Malaconotus alius
Pemba zöld galamb

Treron pembaensis
Iringa Akalat

Sheppardia lowei
Rufous-szárnyas Sunbird

Cinnyris rufipennis
Usambara Hyliota

Hyliota usambarae
Lufira Masked Weaver

Ploceus reichardi
Banded Sunbird

Anthreptes rubritorák
Sárga-galléros lovebird

Agapornis personatus

Ajánlott

Leon Viejo romjai, Nicaragua
2019
Óceánia főbb folyói
2019
Málta kultúrája
2019