Szürke bálna tények: Észak-Amerika állatai

Fizikai leírás

A szürke bálnákat közepes méretű bálnának tekintik, és legfeljebb 45 méter (14 méter). Legfeljebb 33 tonna (30.000 kilogramm) súlyú fehér foltok, amelyek több mint 400 kiló (181 kilogramm) parazita barnacle és bálna tetvekből állnak. Ennek a fajnak a nőstényei jellemzően nagyobbak, mint a férfiak, bár mindkettő hasonló megjelenésű. A szürke bálnák nem rendelkeznek háti uszonyokkal. Ehelyett van egy kis kupola, amelyet hat-tizenkét ütés követ, mögötte. A színüktől kapják a nevüket, amely a világos szürketől a sötét faszénig terjed.

Diéta

A szürke bálna felső állkapcsaként kb. 300 szűrő-adagoló lemez van, amelyek „baleen” -ként lógnak. A szürke bálnák szűrőként használják a baleenjukat, hogy elválasszák az ételt a többi törmeléktől. Ezt úgy fordítják, hogy szájuk egyik oldala az óceán fenekére néz. A Szürke bálna ekkor húzza a nyelvét, vákuumot hoz létre, és szájába szívja az üledéket és az ételt. Méretük ellenére a szürke bálnák a legkisebb állatokból táplálkoznak, naponta mintegy 2425 fontot fogyasztva (1100 kg). Étrendjük főként apró, garnélarák-szerű teremtményekből áll, amiket az amfipodáknak neveznek, amelyek sáros tengerfenéken élnek. Oportunista táplálóként cső férgeket, garnélákat, rák lárvákat és más kis halakat is eszik.

Élőhely és tartomány

Szürke bálnákat találtak a Csendes-óceán északi részén. Egyszer el is lakották az Atlanti-óceán északi részét, de a XVII. A vadon élő állományok száma még mindig több mint 20.000, és a népesség nagysága stabil, a szürke bálnák a „legkevésbé aggodalomra okot adó” fajként szerepelnek a veszélyeztetett fajok vörös listájának védelme érdekében. A legnagyobb fenyegetés továbbra is az emberi bálnavadászok. A Gray bálnák lassú és part menti eloszlásukkal egyszerű célpontot jelentenek a bálnavadászat számára. A bálnák egyéb veszélyei közé tartozik az óceánszennyezés (például a kereskedelmi halászeszközök és az olajfoltok), a tengeri hajók által okozott zajszennyezés és a nagyobb hajókkal és hajókkal való ütközések.

Viselkedés

Általában a szürke bálnák "hüvelyben" fognak utazni, a csoportok általában nem több, mint három bálnából állnak. A migrációs szezon során azonban legfeljebb 16 személyből álló hüvelyben utazhatnak. Nyáron északon élnek, ahol az óceán padlói gazdagak az életben, de ősszel és télen a szürke bálnák visszafelé haladnak délre lefelé a bajnoki kaliforniai Mexikóba, ahol a tenyésztési területük van. A tenyészterületüket látogató turisták néha „barátságos” bálnákkal találkozhatnak, legalábbis abban az értelemben, hogy a hajókhoz úszni fognak, és lehetővé teszik az emberek számára, hogy megérintsék őket. A Grey bálnák ugyanakkor hírnevet szerzett az agresszív fiataloktól való elválasztásáért, ezért óvatossággal kell eljárni, amikor közeledik hozzájuk.

Reprodukció

A párzás általában a Szürke bálnák szezonális tenyészterületén zajlik, és a nőstény terhességi ideje legfeljebb 14 hónapig tarthat, lehetővé téve, hogy ismét visszatérjen a meleg mexikói Mexikóba, ahol egyetlen borjú születik. Emlősként az anyja körülbelül 6 hónapig ápolja a borjút, mivel az a sekély vizekben marad vele. Mivel az egyénnek olyan sok ideje van, hogy szexuális érettségűvé váljon, azt javasolta, hogy a méret jobb mutatója a bálnák szexuális érettségének, mint az életkor. Ezt szem előtt tartva úgy tűnik, hogy a Szürke bálnák szexuálisan érett felnőttekké válnak, amikor 36-40 méter hosszúak.

Ajánlott

Malajzia kultúrája
2019
A legkevésbé hozzáférhető privát hitelintézeti lefedettség országonként
2019
Grönland ország?
2019