Red Panda Tények: Ázsia állatai

Fizikai leírás

Az olvasott panda egy kis, arborealis emlős. Bár megosztja a nevét a fekete-fehér óriás Pandával, nem igazán szorosan kapcsolódnak egymáshoz. A vörös panda sokkal kisebb, és általában a közös házi macska méretére nő. Vörösesbarna szőrme, egy rendkívül hosszú és vastag farka, és kisgyermekes járás rövid első lábakkal. A farka nemcsak egyensúlyt biztosít a testében, hanem természetes álcázásként is szolgál. Továbbá kiterjesztett csuklócsontja van, amely segít a fogásában. A vörös panda fej- és testhossza általában 20–23 hüvelyk, és a farka egyedül 11–23 hüvelyk. A férfiak átlagosan 8, 2 és 13, 7 kiló közötti súlyúak, ami valamivel több, mint a 6, 6 és 13, 2 font közötti nőstények.

Diéta

Bár a piros pandák különösen szeretik a bambuszot, valójában mindenevő. Ellentétben az Óriás Pandával, sok más ételeket is fogyasztanak a bambusz mellett, többek között gyümölcsök, makk, gyökerek, gombák és tojás. Ők is enni kis emlősök és madarak. A földön vagy a fákon keresztül futó ételeket keresnek. Mivel nem tudják megemészteni a cellulózot, nagy mennyiségű bambuszot, különösen hajtásokat és friss leveleket kell fogyasztaniuk a túlélés érdekében. Egy másik kíváncsi tény az étrendjükről az, hogy ők az egyetlen nonprimates, akik megkóstolhatják a mesterséges édesítőket.

Élőhely és tartomány

A vörös panda megosztja az óriás panda esős, nagy magasságú erdőterületeit, bár szélesebb körű. A Himalája körül a mérsékelt erdőket kedvelik. Ezek megtalálhatók Nepál hegységében, Észak-Mianmarban, Dél-Tibetben és Közép-Kínában is. A vörös pandák természetes élőhelyei romlottak az erdőirtás, az urbanizáció és az egyéb túlzott emberi tevékenységek miatt. Mivel a fakitermelés és a felelőtlen mezőgazdasági gyakorlatok egyre több erdőt pusztítanak el, számuk jelenleg folyamatosan csökken. IUCN piros listája ilyen okok miatt „veszélyeztetettnek” minősül. 3.1. Ennek eredményeként a nemzeti jogszabályok védik őket a tartományukban lévő országokban.

Viselkedés

A piros pandák területi jellegűek, és a területüket vizelettel és gyenge muskusszagú szekrécióval jelölik ki anális mirigyeikből. Általában félénkek és magányosak, kivéve, ha párosodnak. Alacsony kalóriatartalmú étrendjük miatt többnyire inaktívak, és sok időt töltenek alvás közben. Mindazonáltal kiváló hegymászók és gyakran fákban élnek és alszanak. Főként alkonyatkor és hajnalig aktívak, míg a nap folyamán nagyrészt ülőhelyek. Tény, hogy gyakran szinte semmit sem tesznek, mint alvás és evés. Veszélyes helyzetben gyakran próbálnak fákkal mászni.

Reprodukció

A piros pandák mindkét neme csak párzás közben kölcsönhatásba lép egymással. A férfiak és a nők egyaránt több partnerrel párosulnak minden párzási időszakban, ami január közepétől március elejéig tart. A 112 és 158 nap közötti terhességi időszak után a nőstény fészekben születik június közepétől július végéig. Az alom általában egy-négy fiatal. A csecsemők vakok és siketek születnek, melyek mindegyike 3, 9 és 4, 6 uncia közötti. Születés után az anya megtisztítja a csecsemőit, és a legtöbb időt velük töltötte, míg a férfiak ritkán segítenek. A babák körülbelül 18 nap múlva nyitják meg a szemüket, és addig maradnak az anyukák fészkében, amíg a következő alom megszületik.

Ajánlott

Mi az a Blood Moon?
2019
Mi az a gyökér?
2019
Legmagasabb hegyek Indiában
2019