Peregrine Falcon Tények: Észak-Amerika állatai

Fizikai leírás

A Peregrine Falcon ragadozó madár, hosszú, széles, hegyes szárnyakkal és rövid farokkal. Szemcsésze és a csőr felső része sárga. A felső testük tollai kékszürke megjelenésűek, és a fejükön lévőek feketeek. Alsó test tolluk fehér, bár gyakran szürke színnel festik. Érett állapotban a peregrine sólyom szárnyszélessége 3, 3 és 3, 6 méter között van, és a testmérete 14, 4 és 19, 2 hüvelyk (36-49 centiméter). Súlya 1, 2 és 3, 5 font közötti (0, 53–1, 6 kg). A National Geographic szerint körülbelül 19 ismert alfaj létezik a mai napig.

Diéta

A peregrin sólyom a denevérek és más madarak, köztük galambok, vízimadarak, vad galambok, kis énekes madarak és barázdák táplálkoznak. Ahhoz, hogy vadászhasson, a peregrine sólyom először a távolba fekteti a zsákmányát, az éles látomásával. Aztán megdől, és aztán 200 kilométert meghaladó sebességgel merül fel, és egy másik madarat fog meg a középpályán. Annak érdekében, hogy a peregrine sólyom ilyen sebességgel lehessen lélegezni, az orrlyukakban terelőlapok (kúp alakú csontok) vannak, amelyek segítenek a légzés szabályozásában. Ha a peregrine falcons nem tudják elkapni a zsákmányt a szárnyon a nagy sebességű hurkokon, akkor saját maga megsérülhet. Ők is meglepő vadászati ​​támadásokat folytatnak, ahol a földről vagy a kisebb madárgerincek egyikéből ki fogják ragadni a zsákmányukat.

Élőhely és tartomány

A peregrine falcon az Antarktisz kivételével minden kontinensen él. A part menti területeken, trópusi erdőkben, hegyekben, sivatagok közelében, és még a városok közelében is élhet. Kivéve, ha nagyon fiatalok, a felnőtt peregrin falók általában nem szembesülnek valódi fenyegetéssel az emberektől és a természetes ragadozóktól. A II. Világháború után az illegális vadászat és a DDT peszticid féktelen használata miatt a lakosság népessége csökkent a természetvédelem szerint. Az 1970-es évek közepére a Nyugat-amerikai Peregrine falcon népessége 90 százalékkal csökkent. Azóta azonban a DDT és más védelmi intézkedések tilalma lehetővé tette a madárállomány jelentős növekedését. Manapság becslések szerint az Egyesült Államokban és Kanadában 1650 tenyészpár van. Tény, hogy 1999-ben az volt az év, amikor az USA-ban a szövetségi "veszélyeztetett fajok listájáról" eltávolították a peregrine falcons.

Viselkedés

A peregrine sólyom "napos", azaz jellemzően leginkább aktívak a nappali órákban. Kivéve a tenyésztést, a Peregrine sólyom elkülönülten él, egy olyan területen belül, amelyen önmagát határozták meg, és ezt követően óvatosan védi a tereket. A Peregrine sólyom egy csúcsos ragadozó, amelynek nincsenek természetes ragadozói. A Peregrine sólyom területének területe függ az élelmiszerforrások rendelkezésre állásától és a többi ragadozó madár populációjától a régióban. Fészkeik távolsága 2 és 3, 5 mérföld (3, 3 és 5, 6 km) között van egymástól. . Néhányan migrálnak, míg mások természetes élőhelyeikben tartósan, a földrajzi elhelyezkedéstől és a klímától függenek. A peregrine sólyom átlagos életkora 13 év, de egyesek szerint 25 éves korukban éltek. A halál után a fészküket egymást követő generációk fogják használni, néha sok éven át.

Reprodukció

A párosodás ideje alatt a peregrine falcon párok párosodnak, ami általában a március végétől májusig tart. A hím sólyom fészket a fészkes párkányokon helyezi el a nők vonzására. Ezután, amikor párosítást hajtottak végre, egy kötést alkotnak a férfiak és a nők, akik egymáshoz közelednek. A férfi és a nő egymás mellett ülnek a fészkes párkányon. Gyakran bámulnak egymásra, és természetesen párosulnak. A tojás elhelyezése előtt a párok légi kijelzőket, beleértve a testhengereket is. A kötődésükkel párosként vadászik. Miután a tojásokat lefektették, mind a hím, mind a nőstény segíti a 3-4 tojás inkubálását körülbelül egy hónapig, ekkor a fiatal peregrines kikelnek.

Ajánlott

Legnagyobb bankok az Egyesült Államokban
2019
Hol van a Rushmore-hegy?
2019
Melyek a Kambodzsa főbb természeti erőforrásai?
2019