Óriás Panda tények - Ázsia állatai

Fizikai leírás

A Giant Panda a medve család tagja. Fekete-fehér színű, vastag, gyapjú kabátja van, amely a test törzsét fedi le. Eközben a fekete szőr fedi a szemét, a pofáját, a lábát, a vállát és a hosszú csuklócsontjait. Felnőtt óriás pandák súlya akár 330 font. Az orrától a hátsó részig 150 centiméter hosszú (59 hüvelyk), amit egy 10-15 centiméteres (4-6 hüvelyk) farok kiemel. A válluk magassága körülbelül 90 centiméter (~ 3 láb). Az óriás panda mindenevő, és főként növényeket eszik, amelyet a madarak és a kis rágcsálók húsa is tartalmaz.

Diéta

A bambusz levelek, szárak és hajtások a Giant Panda étrendjének 98 százaléka. De mivel a pandáknak emésztőrendszereik hasonlítanak a húsevőhöz hasonlóan, alkalmanként és ritkán is elfogyaszthatnak kis rágcsálókat, madarakat és a „Pikas” néven ismert kisállatokat. Napi, egy felnőtt Giant Panda 26-84 kiló bambuszot fogyaszt energiájuk kielégítésére. Az Óriás Pandák táplálékot szednek a bambuszbogarakon keresztül az őshonos élőhelyükön. Hosszú csuklójuk segítségével, amelyek hüvelykujjként hatnak, bambuszot vágnak, és szárak, hajtások és levelek táplálják. Egy tipikus nap folyamán az Óriás Panda 12 órányi étkezést fog tölteni.

Élőhely és tartomány

Az Óriás Panda ideális élőhelye egy mérsékelt, széleslombú erdő vagy vegyes erdő, különösen az őshonos délnyugati Kínában. A ma uralkodó Giant Panda populáció a bambusz erdő 20 izolált foltja között oszlik meg, amelyek maguk is oszlanak meg a kínai Sichuan, Shaanxi és Gansu tartomány hat hegységében. Más, kisebb csoportok a Minshan és a Qinling-hegységben találhatók. Az erdőirtás élőhelyvesztése, az emberek népességének bővülése és az orvvadászat az óriási Panda által jelenleg felmerülő fő fenyegetések. Ezeknek a fenyegetéseknek és másoknak köszönhetően az Óriás Panda "Veszélyeztetett", és a mai világ egyik legritkább medve. A WWF, aki 2014-ben az utolsó Giant Panda népszámlálást vezette, ma 1864-ben a faj marad.

Viselkedés

A Giant Panda magányos életmódot vezet. Ez nagyrészt békés, és elkerüli a konfrontációt, de hevesen küzdenek vissza, ha veszélyeztetik őket. Az Óriás Panda fizikai erejét és erőteljes állkapcsait és fogait használja vissza a harcra. Bár a hatalmas megjelenésű, az Óriás Panda mászni tud a fákra és úszni elég bátoran. 6 hónapos korában az Óriás Panda kölykök már felkapaszkodhatnak a fák között. Más medvefajtákkal ellentétben a Giant Panda nem telik el a téli időszakban. Evéskor ülő testtartást feltételeznek, és a hátsó lábuk ki van nyúlva. Az óriás Panda területi útvonalait a vizelet permetezésével, a fák karmolásával és a tárgyakra dörzsöléssel jelzi.

Reprodukció

A Giant Panda szexuálisan aktív a márciustól májusig tartó tenyésztési szezonban, és a szaporodási ráta kétévente kb. Egy tipikus kölyök 5, 5 és 6, 5 év közötti szexuális érettséget ér el. Az óriáspandáknak éles szagérzékük van, amelyet a férfiak használnak egymás elkerülésére, valamint a hölgyek "melegben" (Estrous ciklusuk alatt) elhelyezésére. Egy nő párosulhat több férfival, aki 2–4 napig versenyez vele. A terhességi időszak 95 és 160 nap között tart, és általában csak egy kölyköt szállítanak. Az ikrek azonban nagyobb valószínűséggel fogságban születnek, ahol mesterséges megtermékenyítést alkalmaznak gyakran impregnálásra.

Ajánlott

Legmagasabb hegyek Egpytben
2019
Mi okozza a nagy depressziót?
2019
Bitcoin Legal?
2019