Muskrat tények - Észak-amerikai állatok

Mi a muskrát?

A muskrátok (Ondatra zibethicus) Észak-Amerikában őshonosak, és az egyetlen faj az Ondatra nemzetségben, ami viszont az egyetlen nemzetség a Tribe Ondatrini-ben. A muskratsok a legnagyobb családtagjai a Cricetidae családnak a Rodentia rendű Muroidea családban. „Musky” szaguk, patkányszerű megjelenésük, valamint a „Muskrat” szó szoros homonimájaként az Algonquin nyelveken a fajtájuk nevéhez fűződő angol nyelvű nevet kaptak. Muskrats binomiális neve ugyanakkor az állat Wyandot nevének neo-latinizációjából származik (ondathra) az Ondatra nemzetség nevére, és a faji neve zibethicus, amely a latin szóból származik, amely a „pézsma” „musky illatát” írja le. Állatok a húsevőben. A felnőttkori muskráták hossza általában egy láb hosszúságú, a fejtől a tetőig terjed, a farok hasonlóan a láb hosszúságához, és a testtömege körülbelül 3 kiló. Sűrű, kompakt formájuk ellenére a pézsmafák szemcsés szeme és rövid fülei hasonlítanak a kisebb rágcsálókéhoz. Míg sok muskrátát sötét mahagóni szőrme és alsónadrág jellemzi, valójában a színek széles skálája lehet, a feketétől az albínóig rózsaszín szemekkel. A muskrat szőrme már régóta díjazta a divatokat, és azok, akik egyaránt eladják és eladják őket, és az egyének csapdázása és vadászkeresztjei gyakran találják őket könnyű nyomon követhetővé. Nemcsak megkülönböztető lábnyomokat hagynak a nedves talajon való utazás során, hanem még inkább megkülönböztető nyomvonalat hagynak a homokban és a földön, mivel a hosszú farka a földön húzódik.

Muskrats eszik (és mit szeret enni)

A muskráták szinte tisztán vegetáriánus étrendet fogyasztanak, és különös hajlamot mutatnak a macskákra és más vízi növényzetre. A nagyon hideg időjárás és az élelmiszerhiány más időszakaiban azonban időnként vízi és kétéltű állatokat is fogyasztanak, különösen a kis halakat, a kagylót és a békákat. Nagyméretű populációik és széles diaszpórájuk miatt a pézsmafák sok más állat számára is fontos élelmiszerforrások. Mindenféle hús-szerető állat, beleértve a nagy halakat, a ragadozó madarak, a hüllők és a vadon élő Felines és Canines egyaránt, rendszeresen fogyasztanak muskroszokat. Emellett az indián népek már régóta kihasználták a pézsma és a szőrme.

Muskrat környezet

Gyors növekedésük és szőrmeik minősége miatt a kereskedelmi muskrat gazdálkodás az idő múlásával népszerűvé vált, és az állatokat számos olyan területen vezették be a természeti tartományukon kívül, gyakran a környezet megzavarásának nemkívánatos következményeivel. otthonok. Ma a muskrátok nemcsak Kanadában és az Egyesült Államokban élnek, hanem Albániában, Argentínában, Ausztriában, Fehéroroszországban, Belgiumban, Bulgáriában, Chileben, Csehországban, Észtországban, Finnországban, Franciaországban, Németországban, Gibraltáron, Magyarországon, Olaszországban, Japánban, Lettországban, Litvánia, Mexikó, Moldova, Mongólia, Hollandia, Lengyelország, Románia, az Orosz Föderáció, Szlovákia, Szlovénia, Svédország, Svájc és Ukrajna is. Ezek közül sokban invazív fajnak tekintik őket, és kártevőkként kezelik. Mivel a vizes élőhelyek az éghajlatváltozás, az emberi fejlődés és az építőipar, valamint a kémiai lefolyás és más szennyező anyagok miatt leromlottak, a benne rejlő muskráták elterjedése sok északi félteke nagy részét veszélyezteti. Különösen a muskrátok összerakó tevékenységei gyakran rontják a folyópartok erózióját, és sok helyen mérgeznek, mint puszta zavarokat. Ez különösen problematikus Európa, Ázsia és Dél-Amerika területén, ahol invazív fajok lettek. A problémát súlyosbítja a rágcsálók természetes ragadozóinak hiánya ezeken a területeken a túlhalászás miatt. Ezzel a rágcsálók valószínűleg nem fogják veszélyeztetni a destabilizálódást, ha képesek alkalmazkodni a víz jelenlétéhez, nagy és gyakori alomméreteikhez, valamint a pézsmaik táplálkozásának változatosságához.

Élet a vizes élőhelyeken

A kesztyűk számos olyan alkalmazkodással rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik számukra a vízi környezetben való boldogulást, és túlélésre képesek maradnak majdnem 20 percig. Annak ellenére, hogy a lapátszerű lábuk ideálisnak tűnik az úszáshoz, a muskrátok víz alatti meghajtóerejének többsége a farokból származik. Más vízi emlősökhöz hasonlóan kevésbé érzékenyek a véráramban felhalmozódó magas szén-dioxid-koncentrációra, és ezért a friss levegő nélkül képesek ilyen hosszú ideig elviselni. A pézsmafülkéknek még a szájukon kívül is vannak metszéspontjuk, még akkor is, ha zárt állapotban vannak, ami lehetővé teszi számukra, hogy lélegzetük alatt a víz alá rángassanak. A muskráták gyakran együtt élnek, mint egy „nukleáris család”, amely egy anya, társja és fiatalja, bár ezek általában más családok közelében vannak a helyi muskrat közösségekben. Építenek házat, úgynevezett házat, amely a közeli növényzetből és sárból készült kupola alakú. A muskráták jobban elterjednek a nyílt vízi területeken, de virágzó tavakban akár 40 is élhet egy hektárnyi vizes térben. Az átlagos élettartam a természetben 1-3 év, azonban fogságban akár 10 évig is élhet.

A Muskrats-hoz hasonló szorzás

A muskrátok tipikusan kora tavasztól késő nyárig terjednek, az oroszlánrész az április és június között születik. A terhesség körülbelül 4 hétig tart, és a csecsemők szőrzetlenek és apróak, a születéskor kevesebb, mint egy uncia. Az anyák alomnál három és hat fiatal között vannak, és évente két vagy három alom van. A muskráták három hétig úszhatnak, és általában körülbelül egy héttel az idő után elválasztottak. A férfiaknak lényegében nincs szerepük a fiatalok nevelésében, és az anyák szinte teljes egészében önmagukban járnak. Annak ellenére, hogy a lakosság a természeti tartományban igen stabil, a helyi lakosok évszakról évszakra hatalmas ingadozásokat tapasztalnak, általában drámai emelkedést és az ezt követő hirtelen csökkenést mutatnak a ciklikus ciklusban, ahol minden ciklus körülbelül tíz évig tart. Természetes tartományukban nagyon kevés olyan hely van, ahol a muskrata populációkat „veszélyben tartják”.

Ajánlott

Mi a Kaliforniai Állami Madár?
2019
Lord Howe szigetcsoport: UNESCO Világörökség része Ausztráliában
2019
A Sao Tome és Principe kultúrája
2019