Milyen különbségek vannak a sztrájk és a házasság között?

Habár általában a zátonyok és a köpenyek zavarosak, a kettő különböző szárazföldi emlősfaj. Mindkét faj a Mustelid család Mustela nemzetségébe tartozik, és úgy gondolják, hogy körülbelül 65 millió évvel ezelőtt alakultak ki a most kihalt miacidból. A megjelenéshez hasonlóan a stoat és a menyasszony alacsonyan jár a földre, és hosszú, karcsú testük, rövid lábuk, hosszú farokuk és hosszú nyakuk vannak. Ezenkívül a mérsékelt éghajlatban mind a köpenyek, mind a csónakok találhatók. Ez a cikk kiemeli a két állat közötti különbségeket.

A Stoat

A szezon vöröses, barna felső bundáját és fehér hasát mutatja meleg szezonban. A szőrzet télen fehér lesz, a farok kivételével, amely sötétbarna vagy fekete színű marad. A fajok hossza 6, 7 ​​és 12, 8 hüvelyk közötti, a nemtől függően. Észak-Amerikában és Eurázsiában őshonos, ahol széles élőhelytartományban van. Ezenkívül az új-zélandi sztatina is megtalálható, ahol az 1800-as évek végén került bevezetésre. A stoat nem tekinthető a háziasszony alfajainak, ellentétben a világon megtalálható egyéb vadászfajokkal.

A házasság

A leghátrányosabbnak nevezett menyasszonynak több alfaja is van, köztük a japán hímvessző, az Amazonas csecsemő, az európai nyérc, a sztyeppekat, a maláj hímnemű és a szibériai ház. Fizikai megjelenése magában foglal egy vöröses, barna felső bundát, fehér alátéttel, amely a legtöbb élőhelyén látható. Rendkívül hideg éghajlatokban, például nagy magasságban vagy északi régiókban, a háziasszony fehér kabátot tartalmaz. Ez a fajta átlagos testhossza 4, 5 és 10 hüvelyk között van, és a nemtől függően 1 és 8, 8 uncia közötti. Az őshonos élőhelye nagy, és egész Eurázia és Észak-Afrika területén helyezkedik el, valamint Észak-Amerika egyes északi részein is kisebb. Emellett a házat Új-Zélandra, Krétára, Máltára és más kisebb szigetekre vezették be Afrika partjainál.

Különbségek a széklet és a csecsemő között

Fizikai megjelenés

A státusz mérete és súlya nagyobb, mint a csecsemő. Míg a két faj színe hasonló, a szőrzet kissé eltér attól, hogy a farkában sötétebb színű csúcsa van. Ezen túlmenően, a nősténynek hosszabb farka van, mint a szőrzet.

Reprodukciós viselkedés

Mind a csónak, mind a csónaknak ugyanaz a párzási szezonja van, amely április és július között van. A terhességi időszak azonban más. A női státusok az év jobb részében, kb. 280 napig hordják a fiatalokat, míg a nősténynek csak egy hónapos, 34 és 37 nap közötti terhességi ideje van. Emellett mindkét faj szexuális érettséget ér el különböző életkorokban. A férfiak és a nőstények egyaránt szexuális érettséggel rendelkeznek 3 és 4 hónapos kor között. A hím stóta azonban nem éri el a szexuális érettséget 10 vagy 11 hónapos korig. Ezzel ellentétben a nőstény szára 2 és 3 hetes kor között termékeny, mégis szőrtelen és vak. Felnőtt férfiak gyakran párosulnak a nemrég született nőstényekkel, akik elválaszthatók a terhesség előtt.

Napi viselkedés és élettartam

A stoat és a menyasszony is kissé eltérő viselkedést mutat. Például a háziasszony a nappali és az éjszakai órákban is aktív, amikor a kisebb rágcsálókra, mint az egerekre és a köldökekre vadászik. A stoat a nap minden órájában is aktív, de 3–5 órás időközönként alszik. Nagyobb méretéből adódóan a státus kissé nagyobb zsákmányt képes vadászni, mint a nyulak és patkányok. A gazdaságok közelében élő sztrájkról ismert, hogy csirkékre és tojásukra zsákmányolnak.

A csecsemő átlagos élettartama 3 év, míg a státus élettartama 10 év. Mindkét élettartam a vadon élő életen alapul.

Élőhely és terület

Mindkét faj tipikus élőhelye viszonylag hasonló, mivel mindegyikük a nyílt erdőket, a sövényeket és a víz közelében fekvő gyepeket kedveli. Mind a stoat, mind a háziasszony ugyanolyan területi jellegű, ahol a férfiaknak nagy területe van, amely több, kisebb női területből áll. A domináns hím védi ezt a nagy területet a többi férfitól, különösen a tenyésztési időszakban. A férfiak ezeket a területeket illatos mirigyek, vizelet és széklet jelzik. Az analóg és az arcterület körül elhelyezkedő illatmirigyek szekréciói könnyen megkülönböztethetők egymástól. A stoat erős pézsma szagot ad ki.

Ezenkívül mindkét állat hasonló, mivel hajlamosak menedéket keresni a kisebb, rágcsálószerű állatok elhagyott üregeiben. Mindkettő hozzászokott az emberi települések közelében is. Észak-Amerikában a két nem valószínű, hogy ugyanabban a régióban lakik. Az élőhely-preferenciáik csak néhány különbséget mutatnak, nevezetesen, hogy a sztát több északi szélességben és hidegebb élőhelyeken, például tundrában található. Érdekes, hogy ezeken a magasabb szélességi fokokon a stoat fajok kisebb méretűek, ami Bergmann-szabály szerint anomália. A státus szintén alkalmazkodott a magasabb magasságokhoz, mint a ház.

Egészségügyi problémák

Az egyes fajok egészségügyi problémái eltérőek. A tuberkulózisról például beszámoltak, hogy előfordulnak a sztatában, de nem a házasságban. Ismert, hogy a stoat-ban ismert, hogy fogságban és kutyafélékben szenved. Mindkét faj különféle bolhákkal fertőzhető, bár úgy tűnik, hogy a szára nagyobb számú bolhafajt hoz fel, mint a nőstény. Ugyanez vonatkozik az atkafajokra is.

Védelmi állapot

A Nemzetközi Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) Vörös jegyzéke mind a sztatát, mind a házat a legkevésbé aggasztónak (LC) minősíti. Ez a kategória azonban nem jelenti azt, hogy a fajokat nem veszélyeztetik a külső erők. A fakitermelés és a mezőgazdasági iparágak által okozott élőhely-fragmentáció mindkét fajra nézve folyamatos veszélyt jelent. Ezen túlmenően a peszticidek és ezeknek az iparágaknak a kémiai lefolyása is negatívan befolyásolhatja a sztátot és a csecsemőt, valamint minden olyan ember által okozott aktivitást, amely a vizes élőhelyek elvesztését eredményezi.

Ajánlott

10 a világ legtöbb radioaktív helyéről
2019
Hol jött az amerikai akcentus?
2019
Mely tartományok szegélyezik Saskatchewan-t?
2019