Meerkat Tények: Afrika állatai

Fizikai leírás

Meerkats, más néven "suricate", meglehetősen komikus lények, akik, bár kissé hasonlítanak a préri kutya és egy kis macska közötti keresztre, valójában a mongoose család részét képezik. Ezek a szűkös emlősök általában körülbelül két fontot tesznek ki, és körülbelül 12 hüvelyk magasak, a farok pedig mindössze hét és fél és kilenc és fél hüvelyk közötti hosszúságúak. Ezek a lények jól ismertek a hátsó lábukon állva, miközben környezetüket vizsgálják. Ennek során élénk riasztó szemüket és állandó, mindig figyelmes tekintetüket használják. A meerkatáknak a sötét szemük köré különféle sötét foltok vannak, amelyek segítenek az afrikai napsugárzás csökkentésében. Az állatok hosszú, nem visszahúzható karmokkal vannak ellátva, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy behatoljanak a poros földbe.

Diéta

Mint mindenevő, a meerkaták mindenféle növényi és állati anyagot fogyaszthatnak táplálkozási célokra. Tipikus étrendjük különböző gyümölcsökből, bozótokból, pókokból, rovarokból, csigákból, gyíkokból, madarakból és rágcsálókból áll. Érdekes megjegyezni, hogy az érett meerkats immár ellenáll a skorpiókban előforduló, általában halálos méregnek, így egyedülálló képességük van arra, hogy ezeken a veszélyes pókoknál étkezzenek anélkül, hogy rossz hatással lennének. A meerkaták olyan ügyes lények, akik finom szagú szagukat használják a zsákmányt keresni és megtalálni. Mint a legtöbb tevékenységük, a meerkats csoportként vadászik, az egyik tag a kilátó szerepét vállalja annak érdekében, hogy biztosítsa a csoport többi tagjának vagy a "mob" biztonságát.

Élőhely és tartomány

Bár a meerkaták népszerű lakosok számos állatkertben az egész világon, a vadon élő állatokban ezek a jellegzetes állatok0 csak bolygónk viszonylag kis részén állnak. Ezek a teremtmények az afrikai kontinens déli részéből származnak. Közelebbről, ezek megtalálhatók a botswanai Kalahari sivatagban, Namíbiai sivatagban, Namíbiában, valamint Dél-Afrika és Angola országaiban. Nem sok olyan faj létezik, amely képes túlélni e sivatagi környezet száraz körülményeit, de részben a szakértelemmel rendelkező szakértelemnek köszönhetően a meerkaták nagyon alkalmasak az ilyen kihívásokkal teli tájokra jellemző heves száraz körülmények között való élésre.

Viselkedés

A meerkaták olyan társadalmi állatok, akik a földalatti alagutakban csoportokban élnek. Gyakran láthatók jellegzetes felépítésükben, amelyek lehetővé teszik az állatok számára, hogy őrködjenek családtagjaik és más csoporttagjaik felett. Ez a cselekvés szükséges ahhoz, hogy ezek az úgynevezett mobs túléljenek, mert a meerkaták gyakran ragadják meg a nagy madarakat, amelyeknek hatalmas fizikai erejük van ahhoz, hogy legyőzzék őket, szállítsák le őket és enni. A meerkaták 20–50 tagú csoportokban élnek, más néven bandák, és egy domináns pár, az „alfa-pár” néven vezetik. A vadon élő afrikai állatok körülbelül nyolc éves korukban élnek. Fogságban azonban az életük 13 évre emelkedhet.

Reprodukció

A meerkaták átlagosan évente két-négy kölyköt szülnek. Ugyanakkor egy nőgyökér egyidejűleg akár nyolc csecsemőt is képes. A terhességi időszak nyolc hétig tart, és a tényleges születési folyamat az egyénre szabott ásványrendszereiken belül zajlik. Születéskor a meerkaták nem láthatják és nem hallhatják, és csak az első három hétben tehetnek tejet. Az utódok (más néven kölykök) tenyésztése együttműködési tevékenység, az anyák és apák egyaránt, valamint a testvérek, részt vesznek az újszülött gondozásában és tanításában. A Meerkats érettségi korát körülbelül egy és fél éves korig éri el.

Ajánlott

Milyen nyelveket beszélnek Thaiföldön?
2019
A legrégebbi akváriumok az Egyesült Államokban
2019
Hol van Katalónia?
2019