A legveszélyeztetettebb delfinfajok

7. Egyedi fajok, egyedi fenyegetések

A mai világban a delfinek nagyszámú fenyegetéssel szembesülnek, amelyek riasztóan gyors ütemben lebontják lakosságukat. A kereskedelmi halászfelszerelésekben évente több ezer delfint fognak fogni. Az elzárt delfinek nem tudják eljutni a víz felszínéhez a légzéshez, és így a tengerbe fulladnak. A világ bizonyos részein élő emberek is húzzák a delfint húsukért és olajukért. A delfinek építéséből adódó élőhelyveszteség, a delfinek lakott folyókban és tengerekben megnövekedett víziforgalmi terhelés, valamint a vízparti fejlődési tevékenységek egyéb formái szintén nagyszámú delfint törölnek le. Végül, az éghajlatváltozás, ami a föld és a víz hatalmas változását eredményezi, szintén veszélyezteti a delfinek jövőbeli túlélését.

6. Irrawady delfin

Az irrawaddy delfinek megkülönböztethetők a delfinek más fajtáitól, a domború homlokuk és rövid csőrük miatt. A test mérete 180 és 275 centiméter között mozog, és egy sima, kék és fehér színű. Ezek a delfinek Dél-Ázsia országaiban, például Indiában, Bangladesben és Mianmarban, valamint délkelet-ázsiai országokban, például Thaiföldön, Indonéziában, Kambodzsában, Vietnamban és a Fülöp-szigeteken élnek. Ezeket a delfineket a Nemzetközi Természetvédelmi Unió a "sebezhető" kategóriába sorolja, ahol a népesség többségében igen alacsony a népesség. A Mekong folyó Irrawady delfinek lakossága a becslések szerint csak 78–91 fő. Számuk is rendkívül alacsony Markham River (87) és Malampaya Sound (77). A Sundarbans mangrove-i erdőkben (India és Banglades) kissé jobb számokat mutatnak be a népességük tekintetében (451). A bangladesi parti vizeken 5 383 egyén becslések szerint fennmarad. Ezeket az adatokat a World Wide Fund for Nature által készített jelentés alapján mutatjuk be. Az élőhelyek megsemmisítése, a felelőtlen halászati ​​gyakorlatok (mint például az ausztrál gillhálók), a robbanóanyagok Malampaya-ban történő felhasználása, Indonéziában és Mianmarban való megjelenítés, az Irrawaddy delfinek túlélésének néhány veszélye.

5. Indus River Dolphin

Indus-folyó delfinek endémiái Pakisztánhoz, az Indus-folyó vizének területén laknak. Ők is a pakisztáni nemzeti tengeri emlősök. A fajok kb. 2, 5 m-re nőnek, és hosszú csőröket és vastag testet tartalmaznak. Rövid háti uszonyuk is az elsődleges megkülönböztető tulajdonságuk. A fajok aktívan vándorolnak felfelé a monszun idény alatt és az év folyamán a szárazabb hónapokban. Az élőhelyek töredezettségét eredményező gátak és öntözőhálózatok nagyszabású építése az egyik fő oka annak, hogy e fajok lakosságát eldobják. A felelőtlen halászati ​​gyakorlatok, a húsok és az olajok delfinek bugyogása, valamint az Indus-folyó magas szennyezettsége a másik fő fenyegetés az Indus-folyó delfinek túléléséhez. A Természetvédelmi Világszervezet a delfinek „veszélyeztetettnek” minősítette, és csak mintegy 1100 ebből a fajból származó delfint tartanak fenn, a World Wide Fund for Nature becslése szerint.

4. Hector delfin

A Hector delfinek, amelyeket négy, genetikailag elkülönített populáció alfaja képvisel, az Új-Zélandon endemikusak, és megtalálhatók az ország környéki part menti vizeken. A Hector delfinjeit a Nemzetközi Természetvédelmi Világszervezet „veszélyeztetettnek” minősíti, és ezeknek a delfineknek egy alfaját, a Maui delfinjét veszélyezteti. Mint a World Wide Fund for Nature becslések szerint, a faj 7, 400 embere él, a Maui alfajok száma csak 55 körül van. úgy tűnik, mint egy „Mickey Mouse fül”. A delfinek kb. 4 méter hosszúságúak. Annak ellenére, hogy ezek a delfinek túlélése jelenleg nagy számban buggyantották, a tengeri vizek kémiai szennyezése, a horgászhálók összekapcsolódása a halászatban, a tengeri forgalom nagy mennyisége és a part menti fejlődési tevékenységek által okozott élőhelyveszteség.

3. Gangesz folyó delfin

Gangesz folyó delfinek a szürkésbarna színű testtel rendelkeznek, a nőstények nagyobbak (maximum 2, 67 m), mint a férfiak (2, 12 méter). Hosszú, keskeny csípőjük az egyik legfontosabb jellemzője. A Gangesz folyó delfinek kizárólag édesvízi fajok, amelyek India, Nepál és Bangladesben a Ganga-Brahmaputra folyó rendszerében laknak. A Természetvédelmi Világszervezet a Gangesz-folyó delfineket „kritikusan veszélyeztetettnek” minősítette, és a World Wide Fund for Nature becslése szerint a jelenlegi számuk csak 1200-tól 1800-ig terjed. A folyók mentén elterülő gátak és gátak nagyszabású építése, a folyók magas szennyezettsége, a halászati ​​járulékos fogások, az orvvadászat, másfajta tényezők fenyegetik a faj kihalását.

2. Baiji (Jangce-folyó) delfin

A Baiji, a kínai Jangce folyóhoz tartozó, édesvízi lakó delfin, 2006-ban kihaltnak nyilvánították, miután egy tudományos expedíció nem találta meg a túlélő baiji-t a Jangce vizében. A következő években azonban a helyi halászok Baiji-észlelésének szűkös beszámolói új reményt keltettek abban, hogy a Jangce-folyóban még néhány ember is létezhet, ami szintén a Világ Természetvédelmi Alapját vezette a kínai Baiji-élőhelyek védelmének előmozdítására. Jelenleg a faj természetét a Nemzetközi Természetvédelmi Világszervezet „kritikusan veszélyeztetettnek” minősíti, bár nagy a lehetősége, hogy kihalt is. Az élőhely-veszteség, a kiterjedt buggyantás-epizódok, a magas szennyezési szint és a járulékos fogások hitték a delfinfajok végzetének elkövetését.

1. Megőrzési erőfeszítések

A delfinek megőrzése rendkívül fontos az édesvízi és tengeri ökoszisztémák megmentése érdekében. A delfinek ilyen nagy számban való elvesztése figyelmeztető harangot ad a vízi élővilág más formáinak a világ folyóktól és óceánoktól való elvesztésének riasztó sebességéről. A delfinpopuláció dekompozícióját fenyegető veszélyek ugyanúgy fenyegetik a vízi élővilág számos más faját is, beleértve a bálnákat, a sertéseket, a teknősöket és a halakat. Az egyes fajok elvesztése zavarja az ökológiai egyensúlyt és megzavarja az élelmiszerláncot. A delfin védelmi erőfeszítések a delfinek populációméreteinek pontos becslésére, a csökkenő számukra vezető fenyegetések kutatására és a közönség, a kormányok és a környezetvédelmi szervezetek együttműködési részvételére összpontosítanak, hogy megvédjék a delfin élőhelyeket, megvédjék őket az orvvadászat és az élő fogás ellen.

Ajánlott

Mi az olyan egyedülálló a Bua Tong Sticky vízeséséről Thaiföldön?
2019
A legtöbb gabonakultúrát növekvő országok hektáronként
2019
A 10 legnagyobb város Új-Mexikóban
2019