Grizzly Bear Facts: Észak-Amerika állatai

Fizikai leírás

A „grizzly bear” kifejezés valójában nem egy, hanem több, az Észak-Amerikában őshonos, barna medvék fajára utal, beleértve a Kodiakot és a Kaliforniát. Ez a nagy állat az Ursus nemzetséghez tartozó emlős. Jellemzőik a homorú arcuk, hosszú karmai (általában két-négy hüvelyk hosszúak), humped vállak és megkülönböztető szőrme. Ez a szőrzet jelentősen változik, a krém árnyalataitól a feketeig. Leggyakrabban azonban a grizzlyek barnaek, a hajuk vállán és hátán világosabb, fehér, arany vagy szürke színű. Az érett grizz medvék körülbelül 290-790 kiló súlyúak, a férfiak jellemzően sokkal nehezebbek, mint a nők. A hátsó lábukon állva ezek a robusztus lények általában több mint hat méter magasak, míg a négy lábánál hosszabbak a lábukon.

Diéta

Bár a Grizzly Medvék a Carnivora Rend tagja, ezek az állatok vegyes étrendben állnak, amely növényekből és állatokból áll. Különböző növényi anyagokat fogyasztanak, mint például a fű, a dió, a mag, a gyökerek és a bogyók. Mint mindenevő, a Grizzlies is ismert, hogy képzett és erős ragadozók. Olyan változatos állatokat fognak ragadni, mint a szarvas, a bivaly, a jávorszarvas, a mókusok, a mókusok, a juhok, a rovarok, a madarak és a halak. A Grizzlies gyakran találkozhat a vízbe, ívási szezonban, hogy megcsodálhassa szeretett lazacját. A Grizzly medvék erős és halálos karmai jelentős szerepet játszanak a halak és más állatok fogásában. A Grizzly medvékről is ismert, hogy szennyezők, és rendszeresen ünneplik a már elhullott állatok tetemeit.

Élőhely és tartomány

Ma az észak-amerikai Grizzly a brit Columbia, Alberta és Észak-Quebec nyugati kanadai tartományaiban él, valamint az ország északnyugati területeinek egy részén. Az USA-ban kisebb számú Grizzlies megtalálható az olyan államokban, mint Montana, Idaho, Wyoming és Alaska. Becslések szerint mintegy 25 000 medve teszi otthonukat Kanadában, míg az Egyesült Államokban számuk drasztikusan csökkent, a jelenlegi US Grizzly lakosság pedig csak 1500-szoros. Ezt az állatot hivatalosan "veszélyeztetett" fajnak tekintik a szomszédos US Grizzly medvékben, amelyek veszélyt jelentenek az emberi tevékenységhez kapcsolódó különböző tényezők, beleértve a városi terjeszkedés és más földfejlesztési formák miatt a vadászat és élőhelyeik elvesztése miatt. A medvék általában hibernált állapotukban évente öt-hét hónapot töltenek densükben. Ily módon képesek lesznek az új világ messze északi részén lévő durva télek hideg hőmérsékletének időjárására.

Viselkedés

A Grizzly medvék magányos állatok, akik nem utaznak csomagolásban. Ugyanakkor alkalmanként összegyűlnek egy olyan helyen, ahol az étel bőséges, mint például az ívó lazacos patak. Ahhoz, hogy télen hibernált állapotukban tárolódjanak, ezeknek az állatoknak fel kell tölteniük. Ehhez nagy mennyiségű ételt fogyasztanak a nyári szezonban. A medvék hatalmas karmokat használnak annak érdekében, hogy dombokat hozzanak létre a hegyek vagy sziklák oldalán, ahol a hibernált időszakuk alatt maradnak. A Grizzlies ismert veszélyes lények, amikor emberekkel érintkeznek. Ez különösen igaz olyan helyzetben, amikor egy szerencsétlen ember egy védő anya és fiatal kölykei között találja magát.

Reprodukció

Az észak-amerikai Grizzly medvék más állatokhoz képest szignifikánsan alacsony reprodukciós arányt mutatnak. A fajok tagjai nem tekinthetők érettnek, amíg körülbelül öt évesek. A párosodás a nyári szezonban történik, mielőtt az állat hibernál, és a terhesség összesen 180-250 napig tart. A nőstények télen szülnek a hibernált időszakuk alatt, és az almok általában egy-két kölyköt tartalmaznak évente. A Grizzly medve anyák hevesen védik, és az életük első két évében gondoskodnak fiatalokról. Attól a pillanattól kezdve, hogy születésük a melegebb nyári hőmérséklet eléréséig terjed, a Grizzly medve kölykök kizárólag anyjuk tejéből táplálkoznak, elválasztás után kezdődik.

Ajánlott

Óceánia 10 legnépesebb országa
2019
Legnagyobb szigetek Szamoa nemzetében
2019
Tudtad, hogy az osztrák hadsereg legyőzte magát az 1788-as Karansebes-i csatában?
2019