Gazelle Tények - A világ állatai

4. Fizikai leírás

A gazelle nevét az arab szó „ gazal ” -ból kölcsönzik. Gyakran használták szerelmi versekben az ókori perzsa. Amellett, hogy a szeretet jelképe, a gazella az arab irodalomban is társult a női szépséggel. Ez a kecses állat jellemzője volt. A szeretet témája a keresztény Bibliában található héber költői könyvből is kölcsönözhető, az úgynevezett „dalok dala” (8:14).

A gazella ugyanabban a családban van, mint a szarvasmarha, a kecskék és a juhok. Ez hasonlít a szarvasra és az antilopra. Körülbelül 19 fajta gazella létezik a világon. A kis gazellák közé tartozik a Thomson gazellái és a Speke gazella. Ezek a gazellák súlya 12-75 kg, és 51 és 109 cm közötti. Másrészt a legnagyobb gazella a Dama gazella. A súlya 40-75 kg, magassága 137-168 cm. A gömbök könnyű és gyorsak, ami lehetővé teszi számukra, hogy elmeneküljenek a ragadozóiktól. A gömböknek kis fejük, nagy szemük és fülük, és keskeny szájuk vannak. Szintén erős hallás-, látás- és szagérzetük van, amit a vadon élő élőhelyeik sérülékenységének pótlására használnak.

A gazellák egyéb fajtái közé tartozik a Grant gazella, a Mhorr gazelle, az Edmi gazelle, a Cuvier gazella, a Goitered gazella, a Chinkara, a Dorcas gazelle és a Soemmerring gazella. A gazella legnépszerűbb faja a Thomson gazella, amely főleg az afrikai szavanna területén található. A gömbök általában barnás vagy vörösesbarna színűek, és kifejezetten ívelt és gyűrűs szarvuk vannak. A férfi gazelláknak hosszú szarvai vannak, amelyek 20 gyűrűvel vannak jelölve, és hátrafelé görbülnek. A női gazelláknak lehetnek kicsi és rövid szarvai vagy egyáltalán nem szarvai. A gazellafajok közül az Edmi gazella szarvai a leghosszabbak, és elérhetik a 35, 5 cm hosszúságot. A férfi gazellákat „dolcsi” -nak nevezik, míg a női gazellákat „csinálják”.

3. Diéta

A gazellák olyan növényevőek, akik csak a növényzetet táplálják. A füvet, a hajtásokat és a leveleket táplálják. Ha magas ágakból akarnak eljutni, a gazellák képesek állni a hátsó lábukra. A fiatal gazelláknak nagy mennyiségű vízre van szükségük a túléléshez. Azonban, ha képesek magukra bántani, alkalmazkodnak a kevés vízhez vagy egyáltalán nem vízhez. Valójában egyes gazellák ivóvíz nélkül élhetnek életükkel. A testük által használt vizet kivonják az általuk táplált növényekből. Mivel a ragadozók számára nehéz a gazellákat támadni, ha az állományban van, az állatok gyakran szarvasmarhákat takarmányoznak az állományokban. Gyakori a zebrák és a vaddisznók közelében történő etetés.

2. Élőhely és tartomány

A gazella gyakran meleg és száraz szavanna és sivatagban él, amelyek Afrikában és Ázsiában találhatók. Ők is találhatók délnyugati és közép-ázsiai országokban, valamint Indiában. Az állatok inkább cserjék és gyepek laknak. A forró időjárás túléléséhez a gazellák összenyomják szívüket és májjukat, ami lehetővé teszi számukra, hogy hidratálódjanak. Ez lehetővé teszi számukra, hogy kevesebb vizet veszítsenek el testükből, hogy megtarthassák a legtöbbet. A férfi gazellák védik területüket azáltal, hogy a területükön fekvő ürülékeket helyeznek el, vagy az élőhelyüket körülvevő magas fűre permeteznek. Ha területüket megkérdőjelezik, a férfi gazellák a kürtöket az ellenfelükkel védik. A győztes a terület birtokában van. A gazellák létét a gazdálkodás, az élőhely elvesztése és a vadászat fenyegeti.

1. Viselkedés

A Gazellák olyan társadalmi állatok, amelyek 700 tagból álló csoportokban élnek. Néha a nők és a férfiak külön csoportokban élnek. Például a női Thomson gazellái 10-30 fős csoportokban élnek a fiatalukkal. Amint a fiatalok életkorba kerülnek, a férfiak egy csoportba lépnek, amelyet egy főiskolai állománynak neveznek. A Gazelláknak 6 hónapos terhességi ideje van, majd egy vagy két szarvasmarhát szül. Évente kétszer szülnek, és tenyésztési szezonjuk az év esős évszakában zajlik, amely biztosítja, hogy a borjaknak sok vizet fogyasszanak. Mivel a ragadozók nagy mennyiségű gazellát haltak meg, az állatok számára évente kétszer szülés szükséges. Ez is egyensúlyt teremt az ökoszisztémával, mivel a ragadozókhoz képest nagyobb számú növényevő van szükség. A Gazellák élettartama 10-15 év.

Ha fenyegető veszély áll fenn, a gazellák érdekes módon figyelmeztetik egymást. Amikor megérzik egy másik állat jelenlétét, akkor a farkukat vagy a lábukat megduzzadják. Az állomány többi része meg fogja érteni a jelet, és fedezi. A nagy állatok, mint például a gepárdok és az oroszlánok, a gazellákat zsákmánynak tekintik. A Gazelles nagyon nagy sebességgel futhat, ami elérheti a 100 km / órát. Ők elfogadottak egy ugráló stílust, melyet „stotting” -nek neveznek, amely magában foglalja mind a négy lábú levegőbe való behatolást. Ebben a nagy sebességben egy gazella még egy gepárdot is el tud futni. Az ilyen nagy sebességű futásnak köszönhetően a ragadozók gyakran közelednek egy gazellához, és meglepetéssel fogják meg. A fiatal gazellák magas fűben rejtenek, ami segít megvédeni őket a veszélyektől.

Ajánlott

10 a világ legtöbb radioaktív helyéről
2019
Hol jött az amerikai akcentus?
2019
Mely tartományok szegélyezik Saskatchewan-t?
2019