Fekete medve tények: Észak-Amerika állatai

Fizikai leírás

Az amerikai fekete medve binomiális tudományos neve, Ursus americanus egyszerűen azt jelenti, hogy „amerikai medve”. Jelenleg összesen 16 amerikai fekete medve alfaj szerepel, amelyeket a taxonómisták eddig rögzítettek. Ellentétben azzal, amit a név sugall, az amerikai „fekete” medvefajok nem minden tagja valójában fekete színű. A nyugati fekete medvék gyakran mutatnak fahéjat és barna színezéseket a fekete mellett, míg a keleti társaik majdnem barnaek lehetnek. Az amerikai fekete medvék súlya jelentősen eltérhet a nemétől, életkorától, az évszakától, a helyétől és az egészségi állapottól függően. A felnőtt férfiak kicsit több mint 100 és 500 font között mozoghatnak. Általában a kocák (nőstények) körülbelül 30% -kal kisebbek, mint a kanok (férfiak), a keleti parton lévő medvék nehezebbek, mint a nyugati parton, és az északi medvék nehezebbek, mint a déli partnerek. A legnagyobb vadon élő vadászok medve és megölése meghaladta a 800 fontot, míg a fogságban legnagyobbak 1000 fontot értek el. A rövid, nem visszahúzható karmokkal rendelkező állatoknak egyenesebb profiljuk van az orrtól a homlokig, és viszonylag hosszabb, kevésbé lekerekített fülek, mint sok más medve. Ismeretes, hogy a tipikus amerikai fekete medve felnőttek kb. 3 láb magasak, az orr és a farok hossza körülbelül 75 hüvelyk, és nagyon rövid farok a testmérethez képest.

Diéta

Az amerikai fekete medvék mindenevőnek számító állat, amely a különböző ételek széles választékát részesíti előnyben. Tipikus étrendük a rovarok, diófélék, növények, méz, gyümölcsök, carrion, kisebb emlősök és halak. A táplálkozás nagymértékben változik az aktuális helytől és az évszakától függően. A fekete medvék alkalmanként megölik a jávorszarvasokat vagy a fiatal szarvas borjakat a túlélés érdekében, erősítve hírnevüket, mint nagyon opportunista ételt.

Élőhely és tartomány

A medvék, amelyek kiváló fa hegymászók, az észak-amerikai kontinens legkisebb, de legelterjedtebb medvefajának tekintendők. Népességük, egyes becslések szerint megközelítőleg 1 millió erős, és segített a játék- és természetmegőrzők és parkok mellett Mexikóban, az Egyesült Államokban és Kanadában egyaránt. A fekete medvékről ismert, hogy főként nagymértékben erdős területeken élnek, különösen lombhullató és tűlevelű erdőkben, de gyakran hagyják a hagyományos élőhelyeiket víz és élelmiszer keresésére. Ez gyakran annak következménye, hogy az emberek gyakran vonzódnak az emberi közösségekhez, mivel a fejlett régiókban az élelmiszerek rendelkezésre állnak, például az emberek szemétjében vagy a gazdaságokban és a kertekben. A fekete medvék állandóan barangolók, amelyek nagy területeken haladnak át. Az American Black Bears történelmileg ismert, hogy szinte az összes észak-amerikai erdős régiót foglalják el. Azonban ma már csak az Egyesült Államokban kevésbé sűrűn lakott területekre korlátozódnak, de Kanadában még mindig a történelmi régiók legnagyobb részén élnek, a Közép-Alföld intenzíven tenyésztett és lakottan fejlett területein kívül. A Nemzetközi Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) ezeket a legkevésbé aggasztó fajokat sorolta fel. Ennek oka a nagy globális népesség, ami a becslések szerint körülbelül kétszerese a többi medvefaj együttesének, amit széles körben elterjedt eloszlásuk és alkalmazkodóképes életmóduk segített. A legtöbb más medvefaj veszélyeztetett vagy kihalt. A törvényes vadászati ​​idényeket gyakran számos területen kínálják, hogy segítsék az amerikai fekete medve népességének ellenőrzését, mivel ezek a lények jó minőségű húst biztosítanak. A medvealkatrészek eladása azonban a legtöbb helyen illegális, és a bűnözők szigorú pénzügyi és börtönbüntetéssel járhatnak büntetésükért azok eladásáért. Az új évezred földrajzi és numerikus jelenlétét egyaránt tovább növekszik.

Társadalmi viselkedés

A legtöbb amerikai fekete medve alfaj közös viselkedési jellemzője az a képesség, hogy karmai és fogaikat használják a fák megjelölésére kommunikációs formában. Ezek az állatok, amelyek egyedülállóak a kölykök és az anyák mellett, általában inkább egyedül állnak. Előfordulhat azonban, hogy időnként elviselik egymást, ha egy adott régióban rengeteg élelmiszer van, és csoportokból takarmányoz. A fekete medvék nagy része hibernált, az élelmiszer rendelkezésre állásától és a helyi időjárási viszonyoktól függően. Például a medvék nem tudnak hibernálódni olyan régiókban, ahol a tél folyamán állandó táplálék és meleg időjárás van.

Reprodukciós szokások

Az amerikai fekete medvékről ismert, hogy a nyári hónapokban párosulnak, és 63-70 napos terhességi időszakuk van. Egy átlagos nőstény élete során 1-6 kölyköt szülhet, és kölykeit másfél évvel az elválasztási időszak után hagyják, ami általában 6-8 hónap. A női fekete medvék a születéstől számított 2 év után általában szexuális érettségűek, de időnként ismétlődhetnek, amikor a fiatalok különböző okok miatt eltűnnek.

Ajánlott

Legnagyobb bankok az Egyesült Államokban
2019
Hol van a Rushmore-hegy?
2019
Melyek a Kambodzsa főbb természeti erőforrásai?
2019