Dél-Amerika vadfajok 10 faja

Dél-Amerika vadon élő élőhelyei bolygónk biológiai sokféleségének nagy frakcióit foglalják magukban, és ez magában foglalja a kontinensen található tíz vadfaj-fajt. Itt van egy lista a Dél-Amerika vadmacskáiról:

10. Andean Mountain Cat

Az L eopardus jacobita egy vadon élő macska, amely magasan emelkedik a dél-amerikai andokban. Ezek 5, 900 és 13000 láb közötti emelkedéseken találhatók, így ezek a macskák meredek lejtőkkel és kis növényzettel rendelkeznek. A macska hamvaszürke szőrme ritkán elosztott foltokkal és foltokkal álcázza jól a hegyvidéki környezetben. Az orr és az ajkak feketeek. A felnőtt macska hossza 57, 7 és 85 cm között mozog. Ez a faj legfontosabb zsákmánya a viscacha hegy. Az Andok hegyi macskája az IUCN Vörös Lista jegyzékében a „Veszélyeztetett” címkével van jelölve, hiszen e fajból csak körülbelül 2500 ember él a természetben. A szörnyetegek és a gyilkosságok vadászata Bolíviában és Peruban a babona miatt az Andok hegyvidéki macska populációinak legnagyobb veszélye.

9. Cougar

A Puma concolor vagy a hegyi oroszlán az egyik legnagyobb vadon élő macska az Amerikában. A puma széles választékát kínálja a kanadai Yukon-tól a dél-amerikai Andokig. A fajok a legkülönbözőbb élőhelyekhez alkalmazkodnak, beleértve az erdőket és a hegyvidéki sivatagi élőhelyeket is. A macska számára előnyös élőhelyek a sűrű kefével rendelkező helyek. Ez az Új Világ második legnehezebb macska. Ezeknek a macskáknak a magassága 60-90 cm között van. A felnőtt férfiak átlagos hossza az orrtól a farok csúcsaig 2, 4 m, míg a nők esetében 2, 05 m. A kabát színe szinte egyenletes, de ezüstös-szürketől vörösestől talpig terjed. Ezeknek az állatoknak a teste nagyszerű mozgékonyságot biztosít számukra. A puma kiváló hegymászó, úszhat, és rövid távon is nagy teljesítményű sprinteket hajthat végre. A magányos faj főként kreppus és éjszakai természetű. A szarvasmarhák, mint a szarvasok és az állatállomány, és más állatfajok, mint a rágcsálók zsákmánya. Ez egy ragadozó ragadozó. Bár a puma hatalmas tartományban van, a fajok populációi jelentősen csökkentek az évek során az élőhelyek pusztulása, lebomlása és fragmentációja miatt.

8. Jaguarundi

A Puma yagouaroundi szériája Mexikótól Dél-Amerikáig terjed. Az utóbbi esetben az vadon élő macska az Andok hegység keleti részén található. Az állat az alföldi kefék területén él, de számos területen megtalálható, beleértve a trópusi erdőket és a 10 500 láb magas emelkedést. A vad macska teste és a farka hosszúkás, de a lábak viszonylag rövidek. A szürkés vagy vöröses szőrzet nem tartalmaz semmilyen foltot vagy csíkot. A macska hossza 53-77 cm, a farok pedig 31-60 cm hosszú. A jaguarundi főként naponta és rágcsálókon, hüllőkön, nyulakon, opózisokon stb. Táplálkozik. Ezekről a macskákról évről-évre ismert, és a terhességi idő körülbelül 2, 5 hónap. Az élőhely elvesztése veszélyezteti e faj egyes populációit.

7. Geoffroy's Cat

A Leopardus geoffroyi a kontinens középső és déli részén található, ahol a Gran Chaco, az Andok és a Pampas ökorégiókban élnek. Ezeket a macskákat legfeljebb 10 800 láb fölé emelték. A fajok előnyben részesítik a megfelelő burkolattal rendelkező területeket, mint a scrublandok, a gyepek stb. A vadon élő macska mérete hasonló a hazai macskaéhoz. Fekete színű sávok és foltok keletkeznek a barnás-sárgás szőrzetén. Az alsó részek fehér vagy krémszínűek. A Geoffroy macska egy magányos és éjszakai faj, és gyakran szokatlan viselkedést mutat a hátsó lábain állva a zsákmány kereséséhez. A rágcsálók, rovarok, gyíkok, nyulak, stb. Alkotják ennek a csúcstalálkozónak a zsákmányt. A tenyésztési időszak októbertől márciusig tart, míg a terhességi időszak körülbelül 75 napig tart. Az IUCN a legkevésbé aggodalomra okot adó fajokként jelöli meg a stabil és elterjedt népesség miatt.

6. Kodkod

A Leopardus guigna az Amerikában élő legkisebb vadon élő macskafaj. A tartomány csak Dél-Chile és Argentína egyes részeire korlátozódik. Ezek a macskák elsősorban a vegyes mérsékelt esőerdőkben élnek, de más élőhelyeken is megtalálhatók, mint például az emberi települések és a másodlagos erdők. A felnőtt macska mérete 37 és 51 cm között mozog. A kodkod bevonat színe a szürke és a barna között sárgára változik, és sötét foltokkal rendelkezik. A farok sötét gyűrűvel rendelkezik, és a test alsó részei színesebbek. Ezek az állatok mind napközben, mind éjszaka aktívak, de általában inkább az árnyékban pihennek a nap folyamán. Kiváló hegymászók, és rágcsálók, madarak, gyíkok, stb. Táplálkoznak. A kodkodot az IUCN Vörös listáján veszélyeztetettnek nevezték. Élőhelyének pusztulása a fakitermelés és a mezőgazdasági területek terjesztése miatt a legnagyobb veszélyt jelent e faj túlélésére.

5. Jaguar

A Panthera onca az Amerikában található legnagyobb vadfajok. E fajta tartománya délnyugati USA-tól Észak-Argentináig és Dél-Amerikában Paraguayig terjed. A jaguárokat sokféle élőhelyen találják, az esőerdőktől a száraz füves területekig és a vizes területekig. Sűrű erdők a faj elsődleges élőhelyei. A jaguár hossza 1, 12 és 1, 85 m között mozog az orrtól a farok aljáig. Testük méretéhez képest a farka mindössze 45-75 cm hosszú. A vállban lévő jaguár magassága 63-76 cm. A jaguár az ökoszisztémában található csúcs ragadozó, ahol megtalálható. Az állat magányos és opportunista jellegű. A jaguár egyedülálló módon megöli a zsákmányát. Rendkívül erős harapásával a vad macska halálos harapást biztosít a ragadozó agyához, azonnal megölve. Az állatok nagyban élvezik az úszást. Az IUCN Vörös Lista felsorolja a veszélyeztetett fajokat. A vadászok és a mezőgazdasági termelők által okozott élőhelyvesztés és a macska meggyilkolása a legnagyobb veszélyt jelent a jaguár jövőjére.

4. Margay

A Leopardus wiedii Dél- és Közép-Amerikában él. Dél-Amerikában a faj a kontinens északi részén található az Andoktól keletre. Ezek a macskák főleg sűrűn erdősített élőhelyeken találhatók, de időnként ültetvényekben. A viszonylag kis macska testhossza 48-79 cm. A farok hossza 33 és 51 cm között van. A macska barna színű szőrme sötét színű csíkokat vagy rozettákat tartalmaz. A fekete-farok faroknak több sötét sávja van. A margó rendkívül agilis macska és kiváló mászó. Ismeretes, hogy majmokat, gyíkokat, madarakat, fa békákat, stb. Vadásznak. Ezek az éjszakai macskák rendkívül megfoghatatlanok. Ennek a fajnak a 80 napos terhességi ideje csak egyetlen cica születésekor ér véget. A határértéket az IUCN közelített veszélynek minősítette. Az élőhely elvesztése a legnagyobb veszélyt jelent e fajra.

3. Ocelot

A Leopardus pardalis egy vadon élő macska, amelynek tartománya az Egyesült Államok délnyugati részeiből Dél-Amerikáig terjed. Sokféle élőhelyen él, mint a trópusi erdők, szavanna, mocsarak, stb. A macska mérete 55-100 cm, míg a farok 26-45 cm hosszú. A szőrme színe krémes és szürke, vagy vöröses szürke. A szőrzet fekete színű, szilárd csíkokkal, pl. Csíkokkal, nyitott szalagokkal vagy zárt sávokkal rendelkezik. A rágcsálók, a nyulak, a armadillosok, a kis madarak, a hüllők stb. Az ocelot a legkevésbé aggodalomra okot adó faj az IUCN Vörös listán, mivel a 40 000 fős populációt viszonylag stabilnak tartják.

2. Pampas Cat

A Leopardus colocolo, amely Pantanal macska vagy colocolo néven is ismert, egy dél-amerikai vadon élő macskafaj, amely az élőhelyek széles skáláján található, 1800-1000 méteres magasságban. Argentína egyes területein a faj még alacsonyabb magasságban található. A colocolo preferált élőhelyei a füves területek, shrublandok és száraz erdők. Bár a macska mérete kicsi, egy erős építésű. A faj testmérete 46 és 75 cm között mozog. A farok 23-29 cm hosszú. A Pampas macska szőrzet színe jelentősen változik, és többféle fajta van meghatározva a kabátszín alapján. A macska az IUCN vörös listáján szerepel a közelben veszélyeztetettként.

1. Oncilla

A Leopardus tigrinus vagy a tigrillo egy kis macska, amelynek tartománya Dél-Amerikától Közép-Amerikáig terjed. Előnyben részesíti a felhős erdőket 4500 m-es magasságig. Más élőhelytípusokban is megtalálható. Brazíliában, Kolumbiában, Peruban és Ecuadorban található. Az oncilla mérete 38 és 59 cm között van, és a farka körülbelül 20-42 cm hosszú. Ennek a fajnak a szőrme színe sötét okkertől a világosbarnaig változik, és rozettákat tartalmaz, amelyek a leghátrányosabbak a háton és az oldalon. A rágcsálókon, madarakon, gyíkokon, békákon stb. Levő oncilla-zsákmányok. Általában éjszakai természetű, de ismert, hogy a nap folyamán vadászik. Az IUCN a fajokat sebezhetőnek minősíti, mivel az élőhelyveszteség nagy mértékben veszélyezteti túlélését.

Ajánlott

Milyen típusú kormánynak van Szerbia?
2019
Az Egyesült Királyság leghosszabb folyói (Nagy-Britannia)
2019
Kanadai fenyegetett teknősök
2019