Caribou tények: Észak-Amerika állatai

Fizikai leírás

Caribou, a Rangifer tarandus közös neve, egy vadon élő szarvasfaj. Az Artiodactyl-okban az ortodaktilok nagy csoportjába tartoznak, amelyek magukban foglalják a sertéseket, a víziló, a tevék, a zsiráfokat, az antilopokat, a lámákat és a sok más, szárazföldi állatú, lábujjakat is. Néhány meghatározás magában foglalja az ebbe a csoportba tartozó bizonyos cetaceous tengeri emlősöket is, nevezetesen bálnákat. A Caribou-fehér szegfűszeg, fehér nyakkal, farokkal és lábakkal van ellátva, és gyakran egy rövid szárnyú. Ezek általában 1, 2-2, 2 méter hosszúak, és a vállon 1, 2-1, 5 méter magasak. Gyakran 318 és 600 kg közötti súlyúak. Kabátjuk vastag, rövid, nyáron barna színű, és hidegebb téli körülmények között szezonálisan szürke. Alaszka nagy részén ezek az állatok kisebbek, mint a világ más részein. Ez azt jelenti, hogy a Caribou színe és mérete jelentősen változik a nemek között, a férfiak (bikák) jellemzően lényegesen nagyobbak, mint a nők (tehenek). Továbbá a felnőtt „bikák” agancsjai hatalmasak, míg a felnőtt „tehenek” rövidek, és általában szabálytalanabbak és karcsúbbak.

Diéta

A legtöbb vándorló állatállományhoz hasonlóan Caribou-nak továbbra is mozognia kell ahhoz, hogy megfelelő táplálékot találjon, és néha egyszerre nagyon hosszú távolságokat kell fedezniük. Ezek az állatok télen többnyire zuzmokat esznek, amikor az élő növények, a fűzfa és a nyírfa, a füvek és az üledék „zöld” étrendje ritkán fordul elő. Ha gazdag talajon lakik, egy felnőtt caribou naponta 5 kilogramm ételt fogyaszthat. Ezek a állatok jól illeszkednek a tundrába. Olyan sűrű szőrme és bőre van, hogy a vándorlás során a rendkívül hideg folyókon át tudnak hulladni.

Élőhely és tartomány

Ez a sarkvidéki lény a leggyakrabban észak-amerikai, de Finnországban, Norvégiában és Grönlandban is megtalálható. Európában a caribou-t „rénszarvasnak” nevezik, de a világ minden részén lévő karibu és rénszarvas ugyanazon faj részét képezi. Napjainkban becslések szerint mintegy 950 000 caribou él a világon, amelyek közül sokan több fenyegetéssel szembesülnek, különösen az éghajlatváltozásoktól, amelyek az északi-sarkvidéki és az északi-sarkvidéki régiókat jobban érintik, mint a föld bármely területe. Ezeket az állatokat szintén veszélyeztetik a népsűrűség, a farkasok és a grizzlyes medvék, valamint a betegségek kitörése is. Mindazonáltal, Caribous jelenlegi védelmi állapota a „legkevésbé aggasztó” a kihalás veszélye szempontjából. Bár az állományméretek számos őshonos élőhelyükön csökkennek, egyre több helyen kerülnek bevezetésre, amelyeket még soha nem láttak a vadonban.

Viselkedés

A karibok agancsjai jobban előremozdulnak, mint felfelé és kifelé, és a caribou a hóban télen ásja őket. Nagy ketrecekkel rendelkeznek, amelyeket gyakran használnak fagyasztott tundra ásatására, különösen a durva északon. Késüknek elég nagynak kell lennie, elég nagy ahhoz, hogy támogassa az állatok nagy hófödéit, és olyan lapátként szolgáljon, amely hatékonyan mozoghat a jeges vizeken. A takarmányokat gombócként használják, hogy ásni tudjanak a hóban. Az éles héjas élek nagyon hasznosak ezeknek az állatoknak, mert lehetővé teszik számukra, hogy kemény jégbe ássák és a tundra talaj mélyen fagyott felszínét.

Reprodukció

A caribou párzási szezon ősszel és a csecsemőszakasz tavasszal történik. Pontosabban, a férfiak harcolnak a nőkért való hozzáférésért. Valójában a dominánsabbak 15-20 nőstényt gyűjthetnek össze ahhoz, hogy párosuljanak. Ez idő alatt egy férfi abbahagyja az étkezést, és testrészeinek nagy részét elveszíti. A nők májusban vagy júniusban készen állnak szülni, és általában egy borjút szülnek. Ráadásul a caribou az egyetlen szarvasfaj, amelyben mind a férfiak, mind a nőstények agancsot termelnek. Minden évben eldobják az agancsukat, és a következő évben újra nőnek.

Ajánlott

Cholera tények: a világ betegségei
2019
Grizzly Bear Facts: Észak-Amerika állatai
2019
Hol vannak a Hengduan-hegység?
2019