Buffalo Tények: Észak-Amerika állatai

Fizikai leírás

Az amerikai bölény (Bison bison), vagy a bivaly az Észak-Amerikában élő legnagyobb földi állat. A hím bivaly akár 6 métert is nőhet, mint a héjától a vállig mérve. Ezek a „bikák” 1000 és 2000 font között lehetnek. Másrészt, egy tipikus női bölény (egy „tehén”) elérheti az öt méter magas magasságot, és 800 és 1000 font között lehet. Egy amerikai bivaly szőrme barna, hosszú és bozontos, és az állát szakálla és sörénye alatta. Hosszú farkának vége egy megkülönböztető hajszál. Az állat feje nagyon nagy, két rövid fekete szarvával, és a bivalyok a vállukon nagy hump.

Diéta

Félelmetes pillantása ellenére az amerikai bölény köteles növényevő. A bivalyok gazdag legelők, általában a füvek, fűszernövények és üledékek széles skáláján étkeznek. Néha a bogyókat és a zuzmókat is eszik. Újra felszívják az ételüket, majd rágják meg, mielőtt végül elfogyasztanák, ahogyan más kérődző emlősök is. Télen a bölény a nagyméretű fejek és a kemény kacsák segítségével megtisztítja a havat, hogy elérje a növényzetet.

Élőhely és tartomány

Az amerikai Buffalo az Észak-Amerika nagy részén élő síkságokban, folyóvölgyekben és prérikban él. Egymásba csoportosulnak, az állományként ismert csoportokban. Egyszer nagy számban éltek az Észak-Amerika nagy síkságain, és nagyon fontosak voltak az indián társadalmak számára, akik hasított testük minden részét ételt, ruhát, szerszámokat, tárolóedényeket és menedékanyagokat egyaránt alkalmaztak. Sajnos az európai gyarmatosítást követő évszázadok során mintegy 50 millió bivalyot öltek meg sport, szőrme és ételekért, és így megtagadták az őslakos amerikaiaknak a legjelentősebb táplálékforrásaikat és a mindennapi élet egyéb szükségleteit. Emiatt a bölény számát gyorsan csak néhány száz erősre csökkentették. Jelenleg enyhén visszapattantak, és mintegy 200 000 bölény él, szétszórva a tanyákon és a vadon élő állatokon. Sok Bison-t nagy mérlegben emelnek a kereskedelmi szempontból életképes hústermelő kilátásokra. Az amerikai bölény és a szarvasmarha közötti hibrid kereszteket beefalo-nak nevezik, míg a szarvasmarhák és az európai bölény hibridjei, vagy a bölcsek neve „zubron”.

Viselkedés

Egy amerikai bölény nyugszik a napok óráinak felmelegítésében, rágva a cudot, vagy sárban és szennyeződésben. Gyakran nagyon aktív a kora reggeli órákban és a késő délutánban, amikor a hőmérséklet hidegebb, de a fény még mindig jelen van. A bivaly állományok nem egyenletesek, és a különböző területek megfelelő populációi különféle csoportokból állhatnak. Az ilyen kontrasztos csoportokat egy 20 nőstény és fiatal férfiak vegyes csoportjában lehetett látni egy területen, míg a legfeljebb 20 férfiak csoportja együtt élhet együtt. Gyakran előfordul, hogy a felnőtt férfiak és nők általában elkülönülnek, kivéve a tenyésztési időszakot. A hím Bison minden csoportját egy alfa-férfi vezeti, míg a domináns nő egynemű tehéncsoportot vezet.

Reprodukció

Ha egy női bivaly eléri a két és három év közötti korosztályt, készen állnak arra, hogy párosodjanak. A férfiak viszont nem állnak készen arra, hogy késõbb, mint amikor hat évesek lesznek. A Bison párzási szezonja júliusban kezdődik és szeptemberben ér véget. A párosodás szezonban a férfi Bison követi a női csoportokat, és kiválaszt egy párzási partneret, majd a férfiak "hajlamosak" a kiválasztott nőstényeikre. Egy férfi hajlamos egy nőt megtartani a nőstény és a többi állománya között. Ez a szakasz akár néhány percig akár több napig is tarthat. Ha a nő nem akar párosodni a férfival, elhagyja őt. A férfiak megfélemlítik és néha más férfiakat is megsebeznek, akik megpróbálnak közel állni egy olyan nőhöz, akit jelenleg tartanak. A férfi bölény elleni küzdelem magában foglalhatja a szarvak zárását, a fejlövést és a mozdulatot. Körülbelül kilenc hónappal a sikeres tenyésztés után a nőstény bölény általában egyetlen borjút szül, és egy izolált területen marad, hogy megszülessen. Egy újszülött borjú színe vörösesbarna, és születésük után gyorsan állhatnak, és egy anya és gyermeke több napig teljesen elkülönülve marad. Két hónapon belül a borjú kifejleszi a szarvát és a válldugókat, és hetedik hónapja után általában borjút választanak.

fenyegetések

A bivalyok fő veszélye egyértelműen felelőtlen ember. Különböző közvetett és közvetlen módokon keresztül a Bisons otthoni tartományaiban előforduló emberi tevékenységek gyakran nem teszik lehetővé, hogy vadon élő állatként éljenek, és a füves környezetükben éljenek a létfontosságú, természetes szerepükkel. Noha kevés esély van arra, hogy a bölény elpusztuljon a széles körben elterjedt birtoklási és állatmegőrzési intézkedések miatt, „ökológiailag kihaltnak” tekintik, mivel ma gyakorlatilag egyetlen amerikai bölény sem éri meg a mai napig emberi tevékenységet. Ismert stomping földjeik többsége már az állattenyésztők ellenállása miatt már korlátozott. Sajnos úgy tűnik, hogy az észak-amerikai alföldön barangoló vadon élő bölény nagy állományainak napja már eltűnt.

Ajánlott

Legmagasabb hegyek Egpytben
2019
Mi okozza a nagy depressziót?
2019
Bitcoin Legal?
2019