Bottlenose Dolphin Tények: Észak-Amerika állatai

Fizikai leírás

A palackos delfinek a tengeri emlősök egyfajta faja, amely a bálnák és a sertések mellett a cetfélék rendjéhez tartozik, amelynek legközelebbi szárazföldi rokonai a Hippopotamusokat is magukban foglalják. A felnőttek körülbelül 6, 5 és 13 méter hosszúak és 330 és 1500 font között mozognak. Testük felső részei szürkeek, míg a fenék közelebb vannak a fehérhez, a színkombináció, amely hatékonyan álcázza őket az úszás alatt és felett. Ahogy a nevük azt sugallják, a palackos delfineknek szűk, palack alakú nyakuk vannak, amelyek segítik a ragyogó, erőteljes testüket, és ezt követően az óceán leghatékonyabb úszók közé helyezik őket. Ezeket a kígyókat 18-28 kúpos foggal töltik, amelyeket vadászatban és etetésben használnak.

Diéta

A Bottlenose delfinek „étrendjei” elsősorban halfajokból állnak, mint például a kagyló, a tonhal és a makréla. Ismertek, hogy az alsó adagolókat, valamint a rákféléket és a tintahalat különböző fajokban fogyasztják. Bár a delfinek időnként egyedül vadásznak, a csoportokban gyakrabban vadásznak, a csapatállományra támaszkodva a halak állományi iskolái felé, és maximalizálják a halálukat. Ezeket az öléseket éles fogaikkal és néha egy „halak dörzsölésével” elnevezett gyakorlaton keresztül végzik, ahol ők megfosztják a zsákmányukat, és néha még a vízből is kiütik őket. A delfinekről is ismert, hogy halászhajókat követnek, néha még halakat is ellopnak a hálókról.

Élőhely és tartomány

A palackozható delfin rendkívül adaptív állat, amely lehetővé teszi, hogy a tartomány nagyon széles legyen. A csendes-óceáni, az atlanti-óceáni és az indiai óceánok nagy részén, valamint a szomszédos tengereken jelen vannak, ezek a delfinek mind a partvonalak mentén, mind a tenger közelében vannak. És bár sokféle környezetben tudnak fejlődni, a méretük általában az élőhelyüktől függően változik, melyet a víz hőmérséklete jobban befolyásol. A melegebb, sekélyebb vizekben a delfinek általában kisebbek, míg a hűvösebb, nyílt tengeri területeken jellemzően nagyobbak. Jelenleg a palackozott delfinek nem veszélyeztetettek, bár sok tengeri fajhoz hasonlóan az élőhelyvesztés, a szennyezés és a halászat is érintettek. A kisebb delfinekre számos különféle cápafaj, például bika, tigris és nagy fehér cápa áll.

Viselkedés

A palackos delfinek rendkívül szociális állatok, és általában a „hüvelyek” csoportokban élnek. Ezek a hüvelyek 2-től 3 delfinekig terjedhetnek, ritkábban az 1000 tagot meghaladó mértékben. Ezeken a csoportokon belül a palackos delfinek kommunikálnak a „echolokációval”, a szonár formájával, ahol a delfinek objektumokat észlelnek egy sor guggolás és kattintással, és hallgatják az eredményül kapott visszhangokat. A delfinek a játékos természetük miatt ismertek, és gyakran látszódnak a vízből. Ez azt jelenti, hogy a férfiakról ismeretes, hogy a párzási időszak során nagyon agresszívak, és a fajokról is ismert, hogy támadják a maraudoló cápákat.

Reprodukció

Mint emlősök, a palackos delfinek élő fiatalok, a tojás, mint a halak, hüllők és madarak fektetése helyett. A fajok tenyésztési szezonja alatt a férfiak a női társaikért versenyeznek, gyakran harcolnak egymással, és időnként páronként is dolgoznak, hogy elkülönítsék és megvédjék egy nőstényt. Miután a párzás sikeresen bekövetkezett, egy nő átlagosan 12 hónapig fog gesztulálni. Az így létrejött fiatalok, általában csak egyetlen borjú, melegebb, sekélyebb vizekben születnek. Majd 18 hónaptól egészen 8 évig szopni fognak, és gyakran elválasztás után szoros kapcsolatot tartanak fenn anyjukkal.

Ajánlott

Legnagyobb bankok az Egyesült Államokban
2019
Hol van a Rushmore-hegy?
2019
Melyek a Kambodzsa főbb természeti erőforrásai?
2019