Bighorn juhok Tények: Észak-Amerika állatai

Fizikai leírás

Annak ellenére, hogy sok alfaj van, a Bighorn juhok egyike a két hegyi juhfajnak, amelyek kizárólag Észak-Amerikában találhatók. A patkányok (férfiak) az orrtól a dudorig 5 láb, 3 hüvelyk és 6 láb (160 és 180 centiméter) közötti hosszúságig nőhetnek, míg a juhok általában kisebbek, kb. 150 cm hosszúak. A bighorn juh férfiak akár 280 kg-ot is súlyozhatnak, a szarvuk egyedül 31 kg-ot (14 kg) súlyozhatnak. Mind a kosok, mind a juhok szarvai vannak, bár a kosok szarvai nagyobbak és íveltebbek, és elérik a legfeljebb 76 cm-es hosszúságot, és a görbe kerülete legfeljebb 18 cm (18 cm). A ram szarvának diagnosztikai funkciója lehet az állat korának, alfajainak, egészségi állapotának és még életkorának megismerése.

Diéta

A Bighorn juhok növényevőek és napközbeniek, vagyis többnyire aktívak a nap folyamán. A táplálkozás a szezontól és az egyes alfajok élőhelyétől függően változhat. Az évszakokban rengeteg élelmiszerrel, a juhok füvet, villákat és üledéket táplálnak. Ezután a keményebb évszakokban, mint a tél, a juhok több időt fognak böngészni, és keményebb, fás növényekre táplálkoznak, mint a nyúlkefe. A sivatagokban élő alfajokban a Bighorn juhok kefe növényeket és kaktuszokat fognak enni, és a legtöbb nedvességüket az ételükön keresztül kapják, bár még néhány naponta egyszer meglátogatják az öntözési lyukakat.

Élőhely és tartomány

Észak-Amerikában elosztva a Bighorn juhok megtalálhatók a Brit Columbia és Alberta nyugati tartományaiban Kanadában, az Egyesült Államok nyugati és középső államaiban, valamint Mexikó északnyugati államaiban. Bár a Bighorn juhokat a Nemzetközi Természetvédelmi Unió a veszélyeztetett fajok vörös listájának "legkevésbé aggasztó" fajának tekintik, számos populáció és alfaj van, akik valójában veszélyeztetettek, bár a teljes népességméret stabil, több mint 15 000 fővel. egyedül Kanadában. Azok a fenyegetések, amelyeket a Bighorn juhok rendszeresen szembesülnek, a vadászat (ami a lakosság egészét sértheti, mivel általában a domináns tenyésztő férfiak halálát eredményezi), az élőhelyek elvesztése és a háziállatok, mivel ez utóbbiak versenyeznek az ételükért és a betegségek terjesztésével, légzőszervi betegségek.

Viselkedés

Bighorn juhok olyan társadalmi állatok, amelyek állományokban élnek. Az anyák és a bárányok általában legfeljebb 20 fős állományban élnek, míg a kosok kisebb, 2-5-ös csoportokban élnek. Télen az anyajuhok együttesen állhatnak össze, hogy még nagyobb, akár 100 fős állományt alkotjanak. A kosok és az anyák az év nagy részében élnek egymástól, amíg a párzási idény el nem jön. A Bighorn juhok akár 15 mérföldet is tudnak mozgatni óránként (24 km / óra), miközben a hegy lejtőin mászik. Figyelemre méltó bizalommal, legfeljebb 2 cm (5 centiméter) szélességű lapkákat használhatnak, amikből az egyik párkányról a másikra ugrálhat, akár 6 méteres távolságra, problémamentesen.

Reprodukció

Ősszel a kosok egymás ellen versenyeznek egymással az anyajuhon való tenyésztés joga miatt, gyakran a 20 km / h sebességet meghaladó sebességgel (32 km / óra). Ezek a versenyek több mint 24 óráig tarthatnak, amíg az egyik férfi el nem fogadja, ami általában a fiatalabb, kisebb szarvú. A szarvasmarha juhok nem monogámosak, és egy nőstény egy adott oestrus ciklusban több kosot fog befogadni (ha "meleg"). Az anyajuh terhességi ideje 5-6 hónapig tart, utána tavasszal 1-2 bárányt szül. A nőstény bárányok anyukájukban maradnak, míg a férfiak 2–4 éves korukban elhagyják a csoportot, hogy csatlakozzanak a kosokhoz.

Ajánlott

Malajzia kultúrája
2019
A legkevésbé hozzáférhető privát hitelintézeti lefedettség országonként
2019
Grönland ország?
2019