Ázsiai Elefánt Tények: Ázsia állatok

Fizikai leírás

Ázsia legnagyobb földfelszíni állatai és a világ második legnagyobb elefántfaja, az ázsiai elefántok ( Elephas maximus ) kisebb méretű és rövidebb fülükben különböznek az afrikai társaiktól. Magasságuk a vállakon 6, 6 és 9, 8 méter között van, súlyuk 2, 25 és 5, 5 tonna között van (2, 041-4990 kg). Ezek az elefántok sötétszürke vagy barna színűek, és fülükön, törzseiken és testük más területein rózsaszínes foltok vannak. Az elefántok fizikai jellemzőinek legérdekesebb része a rendkívül funkcionális és agilis törzsek, amelyek valójában az orr és a felső ajak kiterjesztése, az orrlyukak vége a törzs alján. A törzs többféle célra használható, mint például légzés, szaglás, vízszívás, jellegzetes "trombitálás" hangok, valamint tárgyak megragadása és felvétele. Ezeknek a törzseknek a végén ujjhegyi szerkezetek vannak, amelyeket elsősorban szilárd fogással rendelkező tárgyakra tartanak. Az ázsiai elefántnak egy ilyen ujjhegyű vetülete van a törzsének végén, míg az afrikai elefántok törzsének van egy párja. A törzs önmagában mintegy 100 000 egyedi izmával rendelkezik, ami az egyedülálló függelék hatékonyságát és munkaképességét mutatja. Az alfajtól függően a hím elefántok általában a talaj feldarabolására használják a talajt, a fák kivágását vagy védelmi fegyverként. Egyes populációk, mint a Srí Lanka-i elefántok, férfiaknak csak 5% -uk "tuskerek", míg a közel-keleti államokban 90% -uk Dél-Indiában. Az ilyen statisztikák olyan mintázatot mutatnak, amely úgy vélik, hogy megfelel a vadászatoknak a saját területükön való elterjedtségének, és különösen a Srí Lankán keresik.

Diéta

Az ázsiai elefántok „mega-herbivores” -nek minősíthetők, mivel teljesen függenek a növényi növényektől, és naponta akár 330 kg-ot (150 kg) is fogyasztanak. Az ilyen nagy mennyiségű élelmiszerek fogyasztása döntő fontosságú e elefántok túléléséhez. Ezeknek a pachydermsnek a táplálkozási technikái mind a legeltetésre, mind a böngészési tevékenységre vonatkoznak, és étrendjük fűből, fakéregből, gyökérből, szárból és a fák leveleiből, valamint az emberi művelésű területeken termesztett növényekből, például banánból és cukornádból áll. Gyakran előfordul, hogy az elefántcsordák által a gazdálkodók termesztésében rejlő cselekmények súlyos emberi és állati konfliktusokat eredményeznek, amelyek akár az elefántok, akár az érintett emberek halálával vagy sérülésével járhatnak. Az elefántok rendszeresen nagy mennyiségű vizet igényelnek, melynek mennyisége naponta 21 és 53 gallon közötti (80-200 liter) víz.

Élőhely és tartomány

Ma az Ázsia elefántot a veszélyeztetett fajok vörös listáján „veszélyeztetettnek” minősítették. Ezeknek a szelíd óriásoknak a mintegy százezer százaléka létezett a 20. század elején, és ezek száma az elmúlt néhány évtizedben gyorsan lecsökkent a szám 50% -ára. Napjainkban ezek az elefántok, amelyek Ázsia nagy részén éltek, az eredeti tartományuk mindössze 15% -át foglalják el. Az indiai szubkontinens országai, köztük India, Banglades, Nepál, Bhután, Srí Lanka és Délkelet-Ázsia olyan részei, mint Malajzia, Indonézia, Vietnam és Thaiföld, úgy vélik, hogy kicsi vagy nagy ázsiai elefántpopulációk. India az elefántok legelterjedtebb élőhelye, míg Srí Lanka-nak sokkal kisebb lakossága van, amely nagymértékben korlátozódik a széttagolt lakóterületekre. A szumátrai ázsiai elefántok eredeti élőhelyeik 70% -át is elvesztették. Az ezekben az országokban a trópusi és szubtrópusi erdők ideális élőhelyként szolgálnak ezeknek a meggyógynövényeknek. Ma az ázsiai elefántpopulációkat kizsákmányoló emberi tevékenységek fenyegetik, mint például az erdős területeken megvalósuló fejlődési projektek létrehozása, az erdőirtás, az emberi lakóhely elefántterületekre történő elterjedése, az élőhelyek széttagoltsága és az emberi és állati konfliktusok miatt elefántok halála. Ázsiai elefántok orvvadászatának esetei alacsonyabbak az afrikai társaiknál, de még mindig elefántokat ölnek meg a fogai, a húsuk és a bőrük miatt. A vadon élő elefántokat a fogságos tenyésztéshez is rögzítik, hogy erősítsék az idegenforgalmi iparágakat olyan országokban, mint Thaiföld, amely tovább rontja e faj vadon élő populációit.

Viselkedés

Az ázsiai elefántok komplex, hierarchikus társadalmi struktúrával rendelkeznek, amelyek nagy csoportokban élnek matriarchiával. A férfiak 12 és 15 év közötti korukból hagyják el családjukat, majd vándorolnak, vagy más formában kis, ideiglenes csoportokat alkotnak, amelyeket néhány bika elefánt alkot. Az ilyen csoportokat a legerősebb férfiak az első és a hátsó vezetik, a fennmaradó tagok pedig a csoport stabilizálására szolgálnak. Ezeknek a tagoknak a hierarchikus szerepe minden alkalommal újból átalakul, amikor új férfi lép be, vagy amikor elhagyja a csoportot. A bika elefántnak nincs előnye egyetlen családegységnek, hanem a családtagok között keresik a családtagokat. Ez növeli a párzás lehetőségét, és potenciálisan lehetővé teszi az elefántnak, hogy egy adott évben körülbelül 30 nővel párosuljon. Ez az utódok több párosodáshoz vezet egy párosodási időszakban, mintha egyetlen családi egységgel maradtak volna. A családi egységek 3-25 tagból állnak, és a legrégebbi és leggyakrabban tapasztalt nő által vezetett stabil magcsoporttal rendelkezik, úgynevezett matriarch. A felnőtt lányai és kollektív utódai kísérik. A nőstények felelősek az utódaik felneveléséért, és szociális, táplálkozási és védelmi készségek megismeréséért. Az utódok túlélésének esélye akkor nő, ha a csoportban nagyobb számú felnőtt nő van. A családegységek szintén kapcsolódhatnak kapcsolódó vagy nem kapcsolódó elefántcsoportokhoz, amelyeket "kin" vagy "kötés" csoportoknak neveznek. Az elefántokról azt is beszámolják, hogy gyászolnak halott társaikról, miközben egy darabig szüneteltetik, amikor egy elhunyt elefánt halott testével találkoznak, finoman simogatva a testet a csomagtartóival, és néha még egy darab tuskát vagy csontot is magukkal hordanak magukkal. halott társaik.

Az elefántok is szeretnek fürdeni és sóhajtani a sárban. A testüket sárral és porral fedik le, majd kemény felületekre dörzsölik, hogy megszabaduljanak a testükhöz tapasztalt kórokozóktól. Az elefántok naponta körülbelül négy órát alszanak, és a mély alvás közben az oldalukon fekszenek, és mélyen lélegeznek, és néha még horkolnak is. Ezek az óriás pachydermák (vastagbőrű emlősök) természetüknél fogva "kreppus", és ezért elsődlegesen hajnalban és szürkületben aktívak.

Reprodukció

Az elefánt párzási rituálé egy lenyűgöző látvány. Általában az idősebb férfiak, a 40-50 évesek, a legelőnyösebb férfiak a párzáshoz. A nőstények készen állnak a párosításra körülbelül 14 éves korban. A fizikai agresszió alig van bevonva, amikor a férfiak a női figyelemért versenyeznek egymással. Úgy gondolják, hogy a fiatalabbak az idős, tapasztaltabb férfiak tisztelete és csodája miatt visszatértek. Az udvarlás rövid élettartamú, és magában foglalja a játékos asszonyt, aki a játékos nőstényt követi, ezt követi a test dörzsölése és a csomagtartó csomagolása. Az elefántoknak rendkívül hosszú 22 hónapos terhességi ideje van, és ez az egyik tényező az elefántpopuláció lassú növekedési ütemének. A bébi elefántok vakok és tehetetlenek, és először az állomány összes többi nőstényét látják. Ez azért van, hogy az anyának elegendő idő álljon a takarmányozáshoz, hogy elegendő mennyiségű tejet tudjon előállítani az újszülöttének.

Ajánlott

10 a világ legtöbb radioaktív helyéről
2019
Hol jött az amerikai akcentus?
2019
Mely tartományok szegélyezik Saskatchewan-t?
2019