Az óriáspandák népessége - fontos tények és számok

Az óriás panda egy nagy, fekete-fehér medvefaj, amely a közép-kínai déli régióban őshonos, ahol a hegyvidéki élőhelyeket részesíti előnyben. Az állati élőhelyen az emberi fejlődési aktivitás előtt az óriás panda az alföldi területeken is megtalálható. Az óriás panda a bambusz növényre támaszkodik, amely szinte az összes étrendje. Esetenként ez a faj kiegészítheti étrendjét rágcsálókkal, más állatokból maradt hasított testekkel, füvekkel vagy gyökerekkel. A pandák átlagosan 4 és 6 méter hosszúak, a vállmagassága pedig 2-3 láb. A hím nagyobb, tipikusan körülbelül 350 font, míg a nő 150 és 276 font közötti.

Ez a faj két alfajra oszlik: az Ailuropoda melanoleuca (tipikus fekete-fehér panda) és az Ailuropoda melanoleuca qinlingensis (más néven Qinling panda) . A fekete-fehér óriás panda a leggyakoribb a két alfaj közül, és elsősorban a Szecsuán tartományban található. A Qinling panda kevésbé gyakori. Ez az alfaj világos vöröses-barna és fehér színű, és csak a Shaanxi tartomány Qinling-hegységében található.

Az óriás panda védelmi állapota

Bár mindig Dél-Közép-Kínában koncentrálódott, az óriás panda, ahol egyszer lakott területek, mint Délkelet-Kína és Peking. Ahogy az emberek elkezdték elpusztítani a tartományban lévő bambusz erdőket a mezőgazdasági törekvések megtételére és az urbanizáció növelésére, a panda eltűnt. Ez a faj talán az egyik legkorábbi ikon a veszélyeztetett állatok helyzetére. 1936-ban az Egyesült Államok divattervezője kölyköt hozott az országba, felhívva a figyelmet a túlélésért folytatott harcra.

A panda megőrzésének kérdésével foglalkozó nyomás alatt a kínai kormány 4 védett természetvédelmi területet hozott létre, és az 1960-as évek elején illegálisan megölte az óriás pandát. Az 1970-es évektől kezdve a kormány elkezdte nyomon követni a vad pandák népességméretét, ami a világ egyik legnagyobb fajspecifikus populációs felmérésének eredménye.

Veszélyek az óriás panda népességre

Az óriási pandák legnagyobb fenyegetései a következők: élőhelyvesztés és vadászat.

Mivel a kínai népesség továbbra is növekszik, a földterület iránti kereslet nő. A városi központok gyorsan fejlődnek és megsértik a hagyományos panda élőhelyeket. Annak érdekében, hogy helyet biztosítson a lakásoknak, a vállalkozásoknak és a mezőgazdaságnak, az emberek elpusztítják a bambusz erdőket, amelyek a túléléshez szükségesek. Továbbá, a bambuszot a faipar betakarítja, hogy megfeleljen a bambusz áruk világszerte növekvő igényeinek. A polgári infrastruktúra, például az utak és a vasutak is széttöredezik a panda élőhelyeit, ami lehetetlenné vagy nehézvé teszi ezeknek az állatoknak az új élelmiszerforrásokra való áttérését. A közelmúltban a bányászatra és a vízerőművekre vonatkozó aggályokat említették a fenyegetésként. Az e területre irányuló megnövekedett turizmus egy másik tényező, amely hozzájárul az élőhelyek elvesztéséhez, és zavarja a vad panda populációkat.

Kína kormánya tiltotta a pandák megölését természetes élőhelyükön. Ma a panda-szőrme esetében továbbra is kicsi a kereslet, bár jelentősen csökkent a korábbi igények miatt, mivel a faj ökológiai jelentőségével kapcsolatos tudatosság fokozódott. A vadászat azonban továbbra is fenyegeti az óriás pandát. A vadászok csapdákat állítottak fel más állatokra (például a pézsma szarvas), és ez a faj gyakran véletlenül vándorol a csapdába, sérülést és halált okozva.

Óriás panda a vadon

Jelenleg a vadon élő panda-populáció becslések szerint 1864 körül van, ami 17% -os növekedést jelent a 2003-as népességhez képest (1596).

Ezek a vad pandák csak Kína három tartományában találhatók: Shaanxi, Gansu és Sichuan. A vadon élő népesség mintegy 66, 8% -a 67 védett természeti rezervátumban él, amelyek teljes területe 6, 37 millió hektár. Ez a védett földterület 11, 3% -kal több, mint a 2003-ban rendelkezésre álló védett földterület. Ezek a számok azt jelentik, hogy a panda lakosságának mintegy 33, 2% -a él a védett területeken kívül, ami továbbra is veszélyt jelent e fajra.

A kínai kormány, a nemzetközi nonprofitok és a helyi közösségek több mint 3 évtizedes kemény munkájának és elkötelezettségének köszönhetően az óriás pandafajok már nem tekinthetők veszélyeztetettnek. Napjainkban az IUCN Vörös listáján sérülékenyebb lett. A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a népesség és a növekedés fenntartható. Ez a tény a természetes élőhelyek fokozott elérhetőségével együtt arra ösztönözte a kutatókat és a természetvédőket, hogy távolítsák el ezt a fajt a veszélyeztetett listából. Az óriás panda továbbra is zászlóshajó fajként védi a világot.

Óriás panda a fogságban

2013-tól 375 óriás pandát tartanak fogságban. Ez a szám több mint kétszer akkora, mint a 2003-ban fogságban levő pandák száma, mindössze 10 évvel korábban. Ezek közül sokan jelenleg 25 állatkertben találhatók 15 különböző országban: az Egyesült Államokban, Kanadában, Németországban, Spanyolországban, Mexikóban, Japánban, Ausztráliában, Kínában, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Belgiumban, Szingapúrban, Ausztriában, Hollandiában és Thaiföldön. Ezeknek az állatkerteknek a többsége aktív megállapodásokat kötött Kínával, hogy korlátozott ideig kölcsönözhessen pandákat. Néha az állatkertek néhány éven át fizetnek néhányat a pandák kiállítására, és a kifizetett pénz a természetvédelmi és élőhely-helyreállítási programokhoz megy Kínában. Emellett egyes állatkertek megpróbálják ezeket a kölcsönzött pandákat a Kínába való visszajuttatás előtt megpróbálni.

Az Adelaide Állatkert Ausztráliában az első panda-kiállítás, amely a déli féltekén nyílik meg. Wang Wang és Funi a két állomás, melyet az állatkertben 32 291 négyzetméteres házban tartottak. Mint a világ legtöbb panda-szekrényében, ez a kiállítás fákat kínál a hegymászáshoz, a vízesésekhez és a légkondicionált területekhez. A fogságban lévő pandákat a tojás, a banán, a hal, a narancs, a méz és más növények mellett különlegesen előkészített ételek fogyaszthatják el.

A fogságban bekövetkezett pandák növekedésének egyik oka lehet az állatkertekben és kutatóközpontokban jelenleg zajló tenyésztési programok. A fogságban tartott tenyésztési programokból származó kölykök közül néhányat később visszahelyeznek, míg mások fogságban maradnak. Sokan kritizálják ezeket a programokat, és azt állítják, hogy az ezek működtetésének költsége jobban kihasználható az élőhely-helyreállítási erőfeszítésekben.

Ajánlott

Milyen típusú kormánynak van Szerbia?
2019
Az Egyesült Királyság leghosszabb folyói (Nagy-Britannia)
2019
Kanadai fenyegetett teknősök
2019